Zašto žene ne smiju na Svetu goru u Grčkoj?

Ženama koje prekrše zabranu ulaska, prijeti kazna zatvora do godinu dana
181 pregleda 22 komentar(a)
Atos, Foto: Beta/AP
Atos, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.05.2016. 20:21h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na Svetoj gori obilježio 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu. Ta planina, odnosno poluostrvo od 335 kvadratnih kilometara, je možda najveća oblast u svijetu gdje je zabranjen pristup ženama i životinjama ženskog roda.

Ako želite da posjetite Atos, prvo morate predati kopiju pasoša u Birou za hodočasnike planine Atos. Svakog dana, stotinu muških hodočasnika dobije dozvolu da ostane tri noći u jednom od dvadeset manastira na poluostrvu.

Žene neće dobiti propusnicu i moraju ostati dok se njihovi muški saputnici ukrcavaju na feribot u jednoj od dvije najbliže luke.

Ženama je pristup planini Atos zabranjen prije više od hiljadu godina - nije im dozvoljeno da priđu na 500 metara od obale.

Prema Grejemu Spiku, autoru knjige "Planina Atos: Obnova u raju", povelja iz 10. vijeka kaže da je životinjama zabranjen pristup, ali se žene ne pominju jer "svi znaju da žene ne mogu u muške manastire".

To je, kaže on, bio najjednostavniji način da se osigura celibat. Ono što Atos čini drugačijim od ostalih manastira je to što se čitavo poluostrvo "smatra jednim velikim manastirom".

Postoji i drugi razlog zbog koje žene ne mogu na to sveto mjesto, koji je povezan sa pravoslavnom tradicijom.

"Prema jednom vjerovanju, brod kojim je Bogorodica plovila prema Kipru, zbog vjetra je bio prinuđen da pristane na Atos. Mjesto joj se toliko svidjelo da je molila svog sina da pripadne njoj i on je pristao", navodi Spik.

"I dalje se zove Bogorodičin vrt, posvećen njenoj slavi i samo ona predstavlja njen rod na planinin Atos".

To važi i za ljudska bića i za životnje, osim za mačke.

"Okolo je puno mačaka i vjerovatno je dobro jer love miševe. Zatvaraju oči pred tim da se radi o ženkama“, kaže Spik.

To znači da se mliječni proizvodi i jaja moraju nabavljati sa strane.

Spik kaže da jedu vrlo malo mliječnih proizvoda, prvenstveno sir, koji stavljaju u salatu.

"Za Vaskrs imaju kokošja jaja koje farbaju u crveno. To je apsolutno standard. I jaja moraju da uvoze jer na planini nema kokošaka“.

Što se tiče dječaka, politika je iz godine u godinu sve fleksibilnija.

"Pravilo je uvijek bilo da na Atos mogu muškarci kojima raste brada, a zabrana se odnosila na evnuhe i dječake u vizantijskom periodu“, piše Spik.

Postojala je bojazan da se žene mogu prerušiti u dječaka ili evnuha da bi se provukle.

"Danas se često dešava da dječaci dođu u pratnji odrasle osobe - obično oca, a gledao sam i desetogodišnjake. A monasi su veoma popustljivi prema njima. Zapravo vole da tamo ima dječaka".

Žene jesu dolazile na poluostrvo, uprkos zabrani.

Tokom Grčkog građanskog rata, između 1946. i 1949, Atos je bio utočište za stoku seljaka, pa su žene i djevojke bile u grupama koje su dolazile na planinu u potrazi za životinjama.

A 1953, trodnevna posjeta Grkinje Marije Pojmenidu, koja se bila odjenula kao muškarac - navela je grčke vlasti da usvoje zakon koji zabranjuje ženama da dolaze na Atos, sa maksimalnom kaznom od 12 mjeseci zatvora za one koje ga prekrše.

Ukrajinski krijumčari su u maju 2008. tamo ostavili četiri Moldavke. Policija ih je nakratko pritvorila, ali su im monasi oprostili.

Putin je drugi put posjetio manastir Svetog Pantelejmona na Atosu, gdje boravi oko 70 ruskih, ukrajinskih i drugih pravoslavnih monaha. Kada je prvi put obišao 2005, većina hodočasnika su bili Grci. Sada, prema Spikovim riječima, čak polovinu od 40.000 posjetilaca godišnje čine Rusi, a u ruskom manastiru ima prostora za 500 gostiju.

Druga mjesta na koja žene ne smiju

Hram Sabarimala u jugozapadnoj indijskoj državi Kerala. Zabranjen je pristup ženama starosti između 10 i 50 godina, tj. onima u dobu kada mi mogle imati mjesečni ciklus. U toku je kampanja da se pred Vrhovnim sudom Indije ukine zabrana.

Planina Omine u Japanu. Sljedbenici Šugenda, japanske narodne religije, tu oblast smatraju svetom i mjestom gdje muški sljedbenici testiraju vjeru napornim fizičkim izazovima.

Herbertštrase u hamburškom kvartu crvenih fenjera Sent Pauli zabranjuje pristup "mlađima od 18 godina i ženama".

Endi Voker (BBC), prevela i priredila: Angelina Šofranac

Bonus video: