Francuske političarke protiv seksualnog uznemiravanja: Dosta je tapšanja po zadnjici

“Kao i sve žene koje su ušle sfere koje su do tada bile isključivo muške, moramo da se borimo protiv seksizma”
2 komentar(a)
Francuska zastava, Foto: Shuterstock
Francuska zastava, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 15.05.2016. 16:59h

Sedamnaest žena, bivših i sadašnjih ministarki u francuskoj vladi, potpisale su deklaraciju kojom navode da neće više ćutati o seksualnom uznemiravanju u politici, piše BBC.

Među njima je i Kristin Lagard, šefica Međunarodnog monetarnog fonda i bivša francuska ministrka finansija.

Poslanik Denis Bupin podnio je u ponedjeljak ostavku sa položaja poptredsjednika Francuske narodne skupštine, nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje. Bupin je negirao optužbe.

“Kao i sve žene koje su ušle sfere koje su do tada bile isključivo muške, moramo da se borimo protiv seksizma”, jedna je od tačaka deklaracije.

Potpisnice navode da se o ženi, bez obzira na njen status, na to da li je zaposlena, da li je studentkinja, beskućnica, domaćica ili političarka, ne može govoriti na račun njenih grudi, te da se ženi ne može niko obratiti primjedbom da je njena suknja preduga i da bi trebalo da bude kraća...

“Ženama mora biti dozvoljeno da rade, da budu na ulici, da koriste javni prevoz, a da ne budu predmet ogovaranja i upiranja prstom u njih. Ne bi trebalo da ovo govorimo iznova. I ne bi trebalo ni da pišemo ovu deklaraciju”, navode potpisnice.

U svojoj izjavi, one pozivaju na pooštravanje zakona protiv seksualnog uznemiravanja, te predlažu da u policiji postoje posebni sektori koji će se baviti ovim prigovorima.

U deklaraciji, potpisnice navode i nekoliko primjera seksualnog uznemiravanja koje su pretrpjele žene.

Među njima je bivša ministarka kulture Fler Pelerin, koja je nerijetko doživljavala seksualno uznemiravanje dok nije postavljena na funkciju ministarke.

Kada je postala ministarka jedan novinar je pitao da li je dobila posao „zato što je lijepa žena“.

"Osjećaju se obaveznim da se smiju i čine nepristojne gestove poput tapšanja žena po zadnjici“, navodi bivša ministarka pravde Ivet Rudi.

Prema njenim riječima, neke žene time nisu uvrijeđene, ali neke jesu i one sada govore protiv toga.

"Vrijeme je da žene pričaju o tome i objasne da ne dobijaju komplimente već da ih učestalo treteiraju kao kurve“, navodi Rudi.

Kako se navodi, Denis Bupin pipkao je jednu članicu Zelenih, a drugoj slao eksplicitne poruke. Jedna od žena koje ga oputužuju je portparolka Zelenih Sandrin Ruso kaže da je Bupin uhvatio za grudi na hodniku i pokušao da je poljubi.

Takođe, ističe se da su žene odlučile da izađu u javnost nakon što je Bupin dao podršku kampanji u kojoj se kritikuje nasilje nad ženama.

Međutim, njegov advokat ističe da Bupin može da tuži žene koje su iznijele optužbe protiv njega.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen priznao je ranije tokom nedjelje da se neprimjereno ponio prema jednoj novinarki, ali je istakao da to nikako nije seksualno uznemiravanje.

Bonus video: