"BOJE SE POVEĆANJU VOJNOG PRISUSTVA

FT: NATO strahuje da će Crno more postati "rusko jezero"

"Crno more je veoma osjetljivo. Rusija se vraća u igru koju je vodila i u vrijeme Hladnog rata i prije njega. Suština igre jeste da se prema Crnom moru odnosi kao prema nečemu poput ruskog jezera", smatra direktor Međunarodnog analitičkog centra "RUSI" Džonatan Ejal
64 pregleda 7 komentar(a)
Rusija, NATO, Foto: Shutterstock
Rusija, NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2016. 12:54h

Dva mjeseca uoči samita NATO-a u Varšavi mnoge članice Sjevernoatlantske alijanse strahuju da će Rusija povećati vojno prisustvo u Crnom moru, piše "Fajnenšel tajms".

„Govorio sam mu (generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu): ’Gotovo da vas nema u Crnom moru. Ono je praktično postalo rusko jezero. Ako ne budemo nešto učinili sada, istorija nam neće oprostiti‘“, prenosi list riječi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u Istanbulu govorio pred načelnicima generalštaba balkanskih zemalja, navodi Sputnjik.

Prema mišljenju Vojnog komiteta NATO, Rusija stvara oblasti vojne moći izvan svojih granica, a na taj način Moskva može da oduzme Alijansi mogućnost manevrisanja na svojim granicama.

Alijansa smatra da je kamen-temeljac ove strategije pozicioniranje brodova u Crnom moru i razmještanje krstarećih raketa "Kalibar" na plovilima, navodi list.

"Crno more je veoma osjetljivo. Rusija se vraća u igru koju je vodila i u vrijeme Hladnog rata i prije njega. Suština igre jeste da se prema Crnom moru odnosi kao prema nečemu poput ruskog jezera", smatra direktor Međunarodnog analitičkog centra "RUSI" Džonatan Ejal, prenosi Sputnjik.

Ranije je o neophodnosti učvršćivanja pozicije NATO u Crnom moru govorio predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Kijev je odobrio ideju Rumunije o stvaranju posebne crnomorske flotile u okviru Alijanse.

Sada je boravak borbenih brodova necrnomorskih zemalja u Crnom moru vremenski ograničeno, u skladu s Konvencijom Montre iz 1936. godine.

Za crnomorske države od tog vremena važe Turska, Rumunija, Bugarska, Sovjetski Savez (poslije 1991. godine Rusija, Ukrajina i Gruzija).

Vojni brodovi zemalja NATO redovno ulaze u akvatoriju radi vojnih vježbi, navodi Sputnjik.

Preporučujemo za Vas