Putin: Američki raketni štit u Rumuniji je prijetnja, neće nas uvući u trku u naoružanju

SAD su aktivirale 800 miliona vrijedan raketni štit u Rumuniji koji smatraju veoma značajnim za svoju i odbranu Evrope od država poput Irana, ali Kremlj tvrdi da je cilj štita slabljenje ruskog nuklearnog arsenala
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Aleksander Bortnikov, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Aleksander Bortnikov, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2016. 15:17h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da američki raketni štit koji je aktiviran u Rumuniji predstavlja prijetnju po globalnu bezbjednost, kao i korak ka novoj trci u naoružanju.

Rojters prenosi da je Putin obećao da će uskladiti budžetsku potrošnju kako bi neutralisao prijetnje koje štit predstavlja po Rusiju.

Ova agencija podsjeća da su SAD juče aktivirale 800 miliona vrijedan raketni štit u Rumuniji koji smatraju veoma značajnim za svoju i odbranu Evrope od država poput Irana, ali Kremlj tvrdi da je cilj štita slabljenje ruskog nuklearnog arsenala.

Putin je izjavio danas i da Moskva mora da razmotri načine na koje će smanjiti prijetnje po nacionalnu bezbjednost poslije aktiviranja antiraketnog štita NATO u Rumuniji.

"Sada kada su elementi sistema protivraketne odbrane (NATO-a) razmješteni (u Evropi), moramo da razmislimo kako da smanjimo prijetnje koje iz toga proizilaze po rusku nacionalnu bezbjednost", rekao je Putin na sastanku s vojnim zvaničnicima.

Putin je rekao da razmještanje protivraketnog sistema odbrane u Rumuniji, čije je djelovanje zvanično počelo u četvrtak, komplikuje međunarodnu situaciju i pokreće novu trku u naoružanju, prenose ruske agencije.

"Nećemo biti uvučeni u ovu trku, ali ćemo nastaviti da idemo svojim putem i radićemo vrlo pažljivo kako ne bismo prekoračili naše planove da reorganizujemo vojsku i flotu. Međutim, prilagodićemo te planove kako bismo smanjili prijetnje po nacionalnu bezbjednost Rusije", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da je Moskva više puta izražavala zabrinutost zbog postavljanja raketnog štita NATO-a i da je nudila saradnju s američkim partnerima, koja je, kako je rekao, odbijana.

Putin je rekao i da je protivraketni sistem odbrane aktiviran iako više ne postoji nuklearna prijetnja iz Irana, koja je navođena kao glavni razlog postavljanja raketnog štita u Evropi.

"Ovo nije odbrambeni sistem, ovo je dio strateškog nuklearnog potencijala SAD, raspoređenog na perifriji", rekao je Putin, dodajući da pod periferijom misli istočna Evropa.

Putin je rekao da SAD stvaraju uslove za kršenje sporazuma SAD i Rusije o eliminaciji raketa srednjeg i dugog dometa, potpisanog 1987. godine.

Bonus video: