Zbogom 500 eura: Kraj jedne od najvrijednijih novčanica

Ova novčanica je jedna od najvrijednijih u svijetu, sa vrijednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara
105 pregleda 11 komentar(a)
Novac, pare, 500 eura, Foto: Shutterstock
Novac, pare, 500 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2016. 07:27h

Evropska centralna banka saopštila je da će do kraja 2018. prestati da štampa nove novčanice od 500 eura.

Novčanicu neće štampati zbog zabrinutosti što tu ljubičastu novčanicu kriminalci najviše koriste za pranje novca, pa čak i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

"Novčanica od 500 eura će ostati zakonsko sredstvo plaćanja i stoga će i dalje biti u upotrebi", saopštila je ECB poslije jučerašnjeg sastanka svog Savjeta, a prenio Rojters.

Banka je dodala da će "novčanica od 500 eura, kao i novčanice drugih vrijednosti, uvijek zadržati svoju vrijednost i moći će da se razmijeni pri nacionalnim centralnim bankama u sklopu Eurosistema tokom neograničenog vremenskog perioda".

Savjet ECB je, prema očekivanjima analitičara, glasao za obustavu štampanja novčanice od 500 eura, zbog rasprostranjenog mišljenja da je prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite dijelove svijeta, bez znanja vlasti.

"Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti", navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi eura gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 eura, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrijednijih u svijetu, sa vrijednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

B92.net

Bonus video: