Rusija uvodi tri nove divizije da se suprotstavi NATO

U posljednje vrijeme povećao se broj incidenata u Baltičkom moru, gdje su se ruski avioni više puta približili američkim vojnim brodovima ili avionima
1 komentar(a)
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 11:56h

Rusija će uvesti tri nove divizije na zapadu i na jugu zemlje da se suprotstavi jačanju snaga NATO-a blizu njenih granica, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ministarstvo odbrane donijelo je niz mjera u cilju suprotstavljanja jačanju snaga NATO-a blizu ruske granice", rekao je Šojgu.

On je naveo da će do kraja godine dvije nove divizije biti formirane u zapadnoj vojnoj oblasti i jedna u južnoj vojnoj oblasti.

U posljednje vrijeme povećao se broj incidenata u Baltičkom moru, gdje su se ruski avioni više puta približili američkim vojnim brodovima ili avionima.

NATO je juče potvrdio da neće oklijevati da brani svoje saveznike u slučaju ruske agresije posle još jedne objave Estonije da su ruski avioni narušili njen vazdušni prostor.

Od kada je Moskva pripojila rusko poluostrvo Krim u aprilu 2014, odnosi NATO-Rusija su na najnižem nivou i NATO je nedavno na svom istočnom krilu rasporedio dodatna vojna sredstva i povećao broj patrola i vježbi.

Alijansa je na samitu 2014. odlučila da pojača svoje prisustvo duž granice s Rusijom, što je Moskva primila s ogorčenjem.

Bonus video: