EK ODOBRILA BEZVIZNI REŽIM

Čavušoglu: Početak nove ere u odnosima EU i Turske

Bezvizni režim za Tursku je dio sporazuma kojeg su postigli zvanični Brisel i Ankara, a u okviru kojeg je Turska pristala da će primiti natrag migrante koji su prešli Egejsko more i dospjeli u Grčku
50 pregleda 0 komentar(a)
Turska, Foto: Twitter
Turska, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.05.2016. 13:56h

Predlog Evropske komisije za ukidanje šengenske vize turskim državljanima predstavlja početak "nove ere" u odnosima Evropske unije (EU) i Turske, ocijenio je danas u Ankari šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Turski ministar je dodao da to predstavlja "prekretnicu" i "okretanje novog lista" u odnosima EU i Turske.

Evropska komisija je Turskoj uslovno odobrila bezvizni režim za područje "šengenske zone" i predložila Savjetu ministara Evropske unije i Evropskom parlamentu ukidanje šengenskih viza državljanima Turske za putovanja do tri mjeseca.

To je dio sporazuma EU-Turska o zaustavljanju priliva ilegalnih migranata preko tursko-grčke, a time i spoljne šengenske granice Unije, za šta je EU Turskoj odobrila i pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica od šest milijardi eura.

Bezvizni režim za Tursku je dio sporazuma kojeg su postigli zvanični Brisel i Ankara, a u okviru kojeg je Turska pristala da će primiti natrag migrante koji su prešli Egejsko more i dospjeli u Grčku.

Turska i dalje mora da ispuni kriterijume Evropske unije za bezvizni režim, a odluku o uslovnom ukidanju viza mora da odobre i Evropski parlament i države članice Unije, ističe urednica BBC-a za Evropu.

Zvanični Brisel strahuje da bez dogovora o bezviznom režimu Turska neće kontrolisati migraciju.

Veliki broj migranata i izbjeglica stiže u Evropu iz Turske, kao i iz sjeverne Afrike, što je izazvalo političku krizu između članica EU.