Austrija: Lider ekstremne desnice priložio 9.000 eura za izbjeglice

Štrahe je u jednoj televizijskoj emisiji u junu prošle godine optužio fotografa dnevnog lista Kurir (Kurier) Jirga Kristijandija da je jednu sirijsku porodicu natjerao da pozira usred antimigrantskih demonstracija koje je njegova stranka organizovala u Beču
0 komentar(a)
Hajns Kristijan Štrahe, Foto: Beta/AP
Hajns Kristijan Štrahe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.04.2016. 16:10h

Lider ultradesničarske Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe izvinio se danas fotografu jednog dnevnog lista za lažne optužbe koje je uputio na njegov račun i donirao Crvenom krstu 9.000 eura za pomoć izbjeglicama, prenio je dnevni list Standard.

Štrahe je u jednoj televizijskoj emisiji u junu prošle godine optužio fotografa dnevnog lista Kurir (Kurier) Jirga Kristijandija da je jednu sirijsku porodicu natjerao da pozira usred antimigrantskih demonstracija koje je njegova stranka organizovala u Beču.

Kristijandi je protiv Štrahea podneo tužbu za klevetu, tvrdeći da nikada nije napravio takvu fotografiju.

Štrahe je sinoć na svom Fejsbuk profilu priznao da su optužbe zaista bile lažne, zbog čega se izvinio Kristijandiju.

Pored izvinjenja fotografu, on je donirao Crvenom krstu 9.000 evra za pomoć izbjeglicama, prenio je Standard.

"Hajnc Štrahe se javno izvinio i donirao Crvenom krstu novac za pomoć izbjeglicama, čime je ovaj slučaj zatvoren", napisao je danas Kristijandi na Tviteru.

Štrahe i Kristijandi okončali su spor nekoliko dana pošto je kandidat Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer osvojio 35 odsto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Ta stranka, poznata po ksenofobičnim i antisemitskim izjavama svojih funkcionera, u posljednjih nekoliko godina popravila je imidž ublaživši retoriku, a svoju kampanju usmjerila je ka promovisanju demokratije i povećanju životnog standarda građana.

Hofer je zahvaljujući umjerenijim sloganima stranke, kao što su "Glas razuma" i "Pravo dolazi od građana", uspio da uđe u drugi krug izbora zakazan za 22. maj zajedno sa liderom Zelenih Aleksanderom Van der Belenom.

Prema istraživanju agencije Galup, objavljenom u današnjem izdanju dnevnog lista Ostrajh (Österreich), dvojica kandidata prilično su izjednačena po broju glasova ispitanih birača.

Bonus video: