Turska: Novinarima dvije godine zatvora zbog karikature proroka Muhameda

Suđenje Karanovoj i Džetinkaji je počelo u januaru prošle godine, pod optužbama za "podsticanje javne mržnje i vrijeđanje religijskih vrijednosti", pošto su svoje kolumne ilustrovali kontroverznom karikaturom
7 komentar(a)
Turska, Foto: Twitter
Turska, Foto: Twitter
Ažurirano: 28.04.2016. 12:59h

Sud u Ankari je danas osudio dva istaknuta turska novinara na dvije godine zatvora zato što su svoje kolumne ilustrovali kontroverznom karikaturom proroka Muhameda, koju je prvobitno objavio francuski satirički nedjeljnik "Šarli Ebdo", izjavio je advokat novinara.

Presuda je izrečena kolumnistima opozicionog dnevnog lista "Džumhurijeta", Hikmetu Džetinkaji i Džejdi Karan, koji imaju pravo da ulože žalbu na tu presudu, prenijela je agencija AFP.

"Dva novinara su osuđenja na po dvije godine u zatvoru. Ali mi ćemo se žaliti apelacionom sudu", rekao je advokat novinara Bulent Utku.

Suđenje Karanovoj i Džetinkaji je počelo u januaru prošle godine, pod optužbama za "podsticanje javne mržnje i vrijeđanje religijskih vrijednosti", pošto su svoje kolumne ilustrovali kontroverznom karikaturom.

List "Džumhurijet" je lani objavio prilog na četiri strane sa materijalom iz "Šarli Ebdoa", koji je bio preveden na turski, a bio je to prvi broj koji je taj francuski satirički nedjeljnik objavio poslije smrtonosnog napada islamista na redakciju tog lista 2015. godine.

Prilog koji je objavio "Džumhurijet", međutim, nije sadržavao kontroverznu naslovnicu "Šarli Ebdoa" sa karikaturom proroka Muhameda, ali je karikatura dvaput prikazana na unutrašnjim stranama priloga.

Bonus video: