Njemačka vlada potvrdila smjenu šefa BND Šindlera

"BND će se u narednim godinama suočiti sa velikim izazovima, što obuhvata sve aspekte njenog rada", kazao je Altmajer
0 komentar(a)
Gerhard Šindler, BND, Foto: Reuters
Gerhard Šindler, BND, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2016. 11:37h

Njemačka vlada potvrdila je danas da je šef njemačke spoljne obavještajne službe BND Gerhard Šindler smjenjen s te funkcije.

U kratkom saopštenju, šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel, Peter Altmajer, je naveo da će Šindlera 1. jula zamjeniti Bruno Kal, zvaničnik ministarstva finansija.

Rojters navodi da Šindler odlazi s funkcije dvije godine prije penzije, dodajući da njemačka vlada nije navela razloge za to.

Šindler je na čelu spoljne obavještajne službe BND bio od 2012. godine.

"BND će se u narednim godinama suočiti sa velikim izazovima, što obuhvata sve aspekte njenog rada", kazao je Altmajer.

Rojters ocjenjuje da je ovo iznenađujući potez koji dolazi u trenutku kada se Nemačka suočava sa sve većom prijetnjom od islamista.

Dnevnik "Zidojče cajtung" i državne televizije NDR i WDR, koji su prvi javili da će Šindler biti smenjen, ranije su objavili da će njega zamjeniti Bruno Kal, zvaničnik njemačkog Ministarstva finansija za kojeg se navodi da je bliski saveznik ministra Volfganga Šojblea.

Rojters navodi da nije jasno žašto 63-godišnjeg Šindlera, koji predvodi obaveštajnu agenciju koja je pandan američkoj CIA, smjenjuju dvije godine pred penziju.

On se našao pod pritiskom prije godinu dana kada su se pojavile informacije da je BND radila protiv interesa Njemačke i špijunirala evropske partnere na zahtjev američke Agencije za nacionalnu bezbednost.

Rojters navodi da je ipak djelovalo da je Šindler uspio da obuzda skandal obećanjem da će centralizovati kontrolu nad kancelarijama BND na terenu za koje je priznao da su "vodile sopstveni život".

Bonus video: