Razglednica iz Černobila: Postapokaliptična normala

U samom gradu Černobilu sada živi oko 700 ljudi, dok u Pripjatu zvanično nema nastanjenih
224 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2016. 10:29h

Od černobilske katastrofe je prošlo ravno 30 godina, a zona oko elektrane je skoro sasvim napuštena. U Černobilu sada živi oko 700 ljudi, dok u Pripjatu, gradu koji je najbliže elektrani, zvanično nema nastanjenih.

Jedan od reaktora elektrane "Vladimir Iljič Lenjin" - kako se zvanično zvala černobilska nuklearna elektrana, eksplodirao je 26. aprila u 1:24 poslije ponoći po lokalnom vremenu.

Na licu mjesta stradala je 31 osoba, sa ozračene teritorije evakuisano je 116.000 ljudi, a u narednom periodu još 230.000. Radioaktivni oblak je prekrio u danima koji su uslijedili znatan dio Evrope, s nesagledivim posljedicama.

Radioaktivnoj prašini su izloženi, pored teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, i Poljska, Bugarska, Njemačka, Švedska, Švajcarska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, bivša Jugoslavija, Rumunija, Austrija, a radioaktivna prašina je zahvatila i istočni dio SAD.

U izvjesnoj mjeri gotovo čitava Sjeverna hemisfera osjetila je posljedice.

Grad Pripjat (nerijetko se naziva Černobil) danas je "grad duhova", koji povremeno posjećuju samo avanturistički opredijeljeni turisti. U zaštićenu zonu danas se može ući samo sa posebnom dozvolom i odgovarajućom opremom.

Novi zaštitni sarkofag nad uništenom elektranom nedavno je ponovo postavljen, a čitav poduhvat vrijednosti oko milijardu eura finansirala je najvećim dijelom Rusija.

Nuklearna katastrofa u Černobilju označena je sedmim - najvišim stepenom nuklearne opasnosti, koji je zvanično vezan još samo uz nuklearku Fukušima, u Japanu, koju su 11. marta 2011. pogodili najprije zemljotres i ubrzo 14 metara visok razorni morski talas.

Galerija

Bonus video: