Francuska: Protesti povodom 30 godina od černobilske katastrofe

Demonstracije su održane na sedam mostova od Strazbura do Bazela
0 komentar(a)
protesti Černobil, Foto: Reuters
protesti Černobil, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2016. 17:06h

Protivnici korišćenja nuklearne energije iz Francuske, Njemačke i Švajcarske okupili su se na mostovima iznad rijeke Ren da bi obilježili 30 godina od katastrofe u Černobilu i tražili zatvaranje najstarije francuske nuklearne elektrane Fesenhajm, saopštili su organizatori protesta.

Demonstracije su održane na sedam mostova od Strazbura do Bazela.

Na Mostu Evrope, koji povezuje Strazbur s njemačkim gradom Kelom u pokrajini Baden-Virtemberg, oko 300 demonstranata, uglavnom Njemaca, odalo je minutom ćutanja poštu nastradalima u nuklearnoj katastrofi u Černobilu u aprilu 1986. godine, a zatim u rijeku bacilo cvijeće.

Okupljeni su pozvali francusku vladu da zatvori nuklearnu elektranu Fesenhajm, koja prema njihovim rečima predstavlja veliki rizik za zdravlje stanovništva.

Nuklearka Fesenhajm predmet je zabrinutosti ekologa otkako je 1977. godine puštena u rad, a francuski predsjednik Fransoa Oland obećao je tokom predizborne kampanje da će biti zatvorena.

U Ukrajini će 26. aprila biti obilježena 30. godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilu, koja se dogodila kada je jedan od reaktora eksplodirao prilikom testiranja.

Bonus video: