Turska: Oslobođena novinarka privedena zbog tvitova o Erdoganu, ne može da napusti zemlju

Novinarka je na holandskom jeziku navela na društvenoj mreži Tviter da su policajci došli na njenu adresu i odveli je u policijsku stanicu u turskom odmaralištu Kušadasi
0 komentar(a)
Ebru Umar, Foto: Wikipedia
Ebru Umar, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 24.04.2016. 20:31h

Turske vlasti su oslobodile novinarku tursko-holandskog porijekla iz policijskog pritvora, ali su joj zabranile napuštajnje zemlje dok se ne završi istraga o komentarima koje je objavila na svom Tviter nalogu, a koji su ocijenjeni kao "uvredljivi za predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana".

Ebru Umar, kolumnistkinja časopisa "Metro", po nalogu državnog tužioca, privedena je u subotu na informativni razgovor zbog, kako navode "uvredljivih postova na društvenim mrežama na račun predsjednika", prenela je Turska državna novinska agencija.

U kratkom video snimku, postavljenom na sajtu časopisa "Metro", novinarka Umar kaže da su je u subotu uveče probudila dva policajca, koja su kucala na vrata njene porodične kuće i ljubazno je zamolili da pođe sa njima zbog "dva komentara sa Tvitera", prenosi AP.

"Neću da se žalim, bili su fini prema meni. Provela sam lijepo veče sa 55-godišnjim čovjekom ćaskajući o politici i aktuelnoj situaciji u Turskoj" rekla je Umar na objavljenom snimku.

Ona je angažovala advokata kako bi joj se ukinula zabrana napuštanja Turske jer, kako kaže, želi da ode u Holandiju.

Novinarka Ebru Umar objavila je kolumnu u kojoj kritikuje poziv koji je turski konzulat u Roterdamu uputio Turcime u Holandiji da prijave slučajeve vrijeđanja Turske i njenog lidera. Ona je taj poziv uporedila sa "praksom NSB-a", partije holandskih nacista prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše AP.

Povodom istog slučaja, oglasile su se organizacije za ljudska prava i slobodu medija, apelujući na alarmantnu situaciju u Turskoj gdje je od Erdoganovog dolaska na vlast, podnijeto više od 2.000 prijava protiv pojedinaca koji su uvrijedili predsjednika Turske, prenosi AP.

Bonus video: