Obama i Merkel zabrinuti zbog porasta nasilja: Za Siriju samo političko rješenje

Povodom predloga o bezbjednim zonama koje bi mogle da se uspostave u Siriji za zaštitu civila, Obama je rekao da su za to potrebne kopnene snage
0 komentar(a)
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Reuters
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2016. 17:03h

Američki predsjednik Barak Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas zabrinutost zbog nedavnog porasta nasilja u Siriji i složili se da trajno rešenje može biti samo političko.

"Ostajemo duboko zabrinuti zbog intenziviranja borbi u Siriji posljednjih dana. I dalje mislimo da je jedino pravo trajno rešenje političko rešenje koje bi pomjerilo Siriju ka inkluzivnoj vladi svih Sirijaca", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Hanoveru, prenosi Rojters.

Merkelova je istakla da sa zabrinutošću primjećuje da se primirje ne poštuje.

Ona se složila sa Obamom da treba usmjeriti svu snagu kako bi se mirovni proces doveo do uspjeha.

Povodom predloga o bezbjednim zonama koje bi mogle da se uspostave u Siriji za zaštitu civila, Obama je rekao da su za to potrebne kopnene snage.

Američki predsjednik je kazao da nema primjedbu na takvu ideju, ali da je praktično pitanje kako upostaviti te zone.

On je postavio niz pitanja na tu temu, između ostalog, i "koja zemlja će poslati kopnene trupe na teritoriju Sirije".

O toj mogućnosti se razgovaralo u Pentagonu ali njeno sprovođenje je teško, rekao je Obama i ponovio da rješenje konflikta treba tražiti na političkom nivou.

Merkelova je navela da ne podržava klasične "bezbjedne zone" u Siriji, ali je istakla da bi razgovori u Ženevi mogli da trasiraju put za humanitarnu oblast za izbjeglice.

Zbog Obame djeca ne smiju da se igraju u dvorištu

Sve oči u Hanoveru,bile su danas uprte u Obamu, kojem je ovo posljednja posjeta Njemačkoj u svojstvu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Državnici zapadnog svijeta naći će se na otvaranju čuvenog sajma, na kojem je SAD prvi put zemlja-partner, prenosi Dojče vele.

Obamu je u Hanover pozvala i dočekala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Metropola donjosaksonske provincije pretvorena je u bezbjednosno utvrđenje, a na večerašnjem svečanom otvaranju sajma naći će se i francuski predsjednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i italijanski premijer Mateo Renci.

Politika će na dnevnom redu biti sjutra, u baroknom dvorcu Herenhauzen, na mini-samitu, a planirano je da čelnici Francuske, Velike Britanije i Italije razgovaraju prije svega o izbjegličkoj krizi.

Glavna tema je, naravno, Transatlantski trgovinski i investicioni sporazum (TTIP) čije sprovođenje požuruju preduzetnici i interesne grupe sa obije strane Atlantika.

Njemački radio, međutim, navodi da građani koriste ovu priliku i planiraju da demonstracijama pokažu svoje nezadovoljstvo TTIP-om.

Šef sindikata Verdi Frank Bzirske, koji je jedan od organizatora protesta, smatra da je Hanover pravo mjesto da se "Merkelovoj i Obami" jasno stavi do znanja da je narod protiv TTIP-a.

Prošlog oktobra je u Berlinu protiv TTIP-a protestovalo oko 250.000 ljudi, a i sada se na ulicama Hanovera očekuje nekoliko desetina hiljada građana.

Ostalima je, ipak, veći problem to što, dok je Obama u gradu, praktično ne mogu normalno da se kreću.

Zabranjeno je izlaziti na prozore i terase, djeca ne smiju da se igraju u dvorištima, a smeće ne sme da se odlaže ispred nego iza kuća zbog straha od postavljanja bombi.

U želji da se iskupi za to što sve do sjutra neće moći da funkcionišu kao sto su navikli, gradska uprava Hanovera poklonila je građnima čak 10.000 krofni, ali ni ta količina šećera najvjerovatnije neće biti od pomoći.

Bonus video: