Davutoglu: Ukidanje viza EU od vitalnog značaja za Tursku

Sporazum EU i Turske, na snazi od početka aprila, predviđa da svi migranti koji nelegalno dođu na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku
0 komentar(a)
Ahmed Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmed Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2016. 20:21h

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je za Tursku od vitalnog značaja ukidanje viza za šta se obavezala Evropska unija (EU) u okviru sporazuma s Turskom o rješavanju migranstke krize, javile su svjetske agencije.

"Pitanje ukidanja viza od vitalnog je značaja za Tursku", rekao je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i potpredsjednikom Evropske komisije Fransom Timermansom koji se nalaze u posjeti izbjegličkom kampu u Gazijantepu u blizini granice sa Sirijom.

Davutoglu je izrazio uvjerenje da će EU riješiti to pitanje i dodao da je turska vlada to obećala svom narodu.

EU početkom maja bi trebalo da se izjasni o tom pitanju. Međutim, vlasti u Ankari smatraju da se tome ne može pregovorati i zaprijetile da će odustati od primjene sporazuma o izbjeglicama ako se do juna ne ukinu vize za turske državljane.

Tusk je na istoj konferenciji za novinare rekao da će EU izdvojiti ovog ljeta oko milijardu eura za projekte kojim će se poboljšati životni uslovi sirijskih izbjeglica u kampovima.

Prema njegovim riječima, Turska predstavlja "najbolji primjer" za prijem izbjeglica.

Sporazum EU i Turske, na snazi od početka aprila, predviđa da svi migranti koji nelegalno dođu na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku, a da EU za svakog vraćenog migranta odobri azil jednoj ratnoj izbjeglici smještenoj na turskoj teritoriji.

Bonus video: