Vals: Pokrivanje glave nije pitanje mode, već politike

Pozivajući se na sekularne tradicije, Francuska je zabranila muslimanske velove koji pokrivaju lice, kao i pokrivanje glave maramom i druge verske simbole u školama i javnim zgradama, prenosi AP
61 pregleda 0 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2016. 15:42h

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da bi voleo da se muslimanske marame zabrane na univerzitetima, što je izazvalo kritike u okviru njegove vlade.

U intervjuu za pariski dnevnik "Liberasion", premijer Vals je rekao da Francuska treba da "zaštiti francuske muslimane od ekstremističke ideologije".

Marama, kada se nosi iz političkih razloga, ugnjetava žene i nije predmet mode ili potrošnje kao bilo koji drugi, rekao je Vals.

Pozivajući se na sekularne tradicije, Francuska je zabranila muslimanske velove koji pokrivaju lice, kao i pokrivanje glave maramom i druge verske simbole u školama i javnim zgradama, prenosi AP.

Na pitanje da li marame treba zabraniti i na fakultetima, premijer je rekao da bi to želeo, ali da "postoje ustavna pravila koja otežavaju takvu zabranu".

Ministar prosvjete Nažat Valo-Belkasem i državni sekretar ministarstva za visoko obrazovanje Tijeri Mandon, izjavili su da se protive takvoj zabrani.

Bonus video: