Evropski parlament: Vlada u Varšavi prijeti demokratiji Poljske

Evroposlanik poljske vladajuće partije Zakon i pravda Rišard Čarnecki naveo je da ishod današnjeg glasanja "nije ništa drugo nego vulgarni međunarodni pritisak na Poljsku"
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2016. 15:22h

Evropski parlament osudio je danas politiku Vlade Poljske, navodeći da ona parališe Ustavni sud i predstavlja prijetnju po poljsku demokratiju i vladavinu prava, prenosi AP.

Ova agencija navodi da je današnje glasanje bilo dio pritiska koji EU vrši na konzervativnu vladu Poljske, kako bi se pronašlo riješenje političkog sukoba oko Ustavnog suda. Evropski parlament zahtjeva od vlade u Varšavi da odblokira sud obljavljivanjem nedavne presude, što vlada odbija da učini.

AFP navodi da je vlada na čijem je čelu stranka Zakon i pravda gurnula Poljsku u političku krizu lane u decembru zakonom kojim može da prepravlja odluke Ustvanog suda i njegova pravila.

"Ovaj (Evropski) parlament je kazao jasno i glasno: poštovanje evropskih vrijednosti nije izbor, već obaveza", rekao je Gi Verhofstat, uticajni evropaslanik iz redova liberala.

Evroposlanik poljske vladajuće partije Zakon i pravda Rišard Čarnecki naveo je da ishod današnjeg glasanja "nije ništa drugo nego vulgarni međunarodni pritisak na Poljsku".

Bonus video: