UOČI PRIMIRJA

Krim podigao ogradu na granici sa Ukrajinom

Primirje nema vremensko ograničenje i neće trajati samo do 7. januara 2019. godine, saopštili su iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju
1514 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2018. 03:13h

Ograda u dužini od 60 kilometara podignuta je uz granicu sa Ukrajinom na poluostrvu Krim koji je Rusija anektirala 2014., godine javila je agencija Ria Novosti.

Portparol krimskog parlamenta kazao je agenciji Ria Novosti da je "potrebno zaštititi ljude od vlade u Kijevu, jer se od nje može očekivati svašta".

"Ograda na sjeveru poluostrva značajno će povećati nivo sigurnosti", dodao je.

Evropska unija rusku aneksiju Krima smatra kršenjem međunarodnog prava i insistira na teritorijalnom integritetu Ukrajine.

U borbama između krimskih separatista, koje je podržavala Moskva, i ukrajinske vojske, uglavnom na istoku zemlje, prema podacima UN-a poginulo je više od 10.000 ljudi od 2014. godine

Ove godine je, do 25 .decembra, zabilježeno 104 poginulih, prenosi agencija Hina.

U područjima sukoba dogovoreno je primirje koje počinje u subotu minut iza ponoći po lokalnom vremenu.

Ukrajinski mediji prenijeli su izjavu Jevgenija Marčuka koji je predstavljao ukrajinsku stranu u pregovorima sa pobunjenicima.

"Naglasili smo da se ovo primirje mora iskoristiti što je više moguće za obnovu oštećenih važnih infrastrukturnih postrojenja", rekao Marčuka.

Primirje nema vremensko ograničenje i neće trajati samo do 7. januara 2019. godine, saopštili su iz Organziacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Preporučujemo za Vas