Policajci se obratili javnosti: 50 džihadista radi na briselskom aerodromu

"Nikakva kontrola putnika i prtljaga ne postoji prije nego što dođu do pultova za dobijanje dokumenata za ukrcavanje i predaju prtljaga", navode u pismu policajci i ukazuju na velike gužve na parkinzima prije ulaska u aerodromsku zgradu
5 komentar(a)
Brisel, napad, Foto: Reuters
Brisel, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2016. 20:46h

Na briselskom aerodromu radi pedeset pristalica terorističke Islamske države, a petnaestorica njih otišli su u džihad u Siriju, saopštili su u pismu javnosti policajci u aerodromskom obezbijeđenju koji odbijaju da počnu da rade na aerodromu obnovljenom poslije terorističkih atentatata sve dok vlasti temeljito ne poboljšaju bezbjednost zaposlenih i putnika.

To prenose belgijska novinska agencija Belga i listovi Het Belang i Het Nivsblad, navodeći da su simpatizeri islamskog džihada, koji rade kao šoferi na pistama, osoblje za prtljag, održavanje instalacija, čišćenje, a i kao osoblje obezbijeđenja, pomogli i davali informacije teroristima koji su 22. marta eksplozivom ubili petnaest i ranili na stotine lica.

Ovi radnici potiču najviše iz obližnjeg predgrađa Vilvorde gdje živi veliki broj muslimanskog arapskog stanovništva, objašnjavaju belgijski mediji.

Policajci zaduženi za bezbjednost na aerodromu Zaventem su stalno upozoravali na "krajnje zabrinjavajuću sigurnosnu situaciju na Zaventemu" i posebno upozoravaju da svako lako može imati pristupa bilo kom djelu na četiri nivoa aerodroma, naglašavajući da je "jasno da su teroristi koji su planirali atentate poslali pojedince sa zadatkom da provjere stepen obezbjeđenja na aerodromu".

"Nikakva kontrola putnika i prtljaga ne postoji prije nego što dođu do pultova za dobijanje dokumenata za ukrcavanje i predaju prtljaga", navode u pismu policajci i ukazuju na velike gužve na parkinzima prije ulaska u aerodromsku zgradu.

U pismu se zahtjeva postavljanje tima za brzo uzvraćanje na aerodromu, daleko strožu kontrolu za izdavanje propusnica-bedževa i otpuštanje s posla lica osumnjičenih za vezu s islamskim ekstremizmom i terorizmom.

Policajci kažu da na aerodromu ima sve više "lažnih turista" i da su to i "lica za koje se zna da su se kao džihadisti borili u Siriji", a koje su uhapsili, ali da ne znaju šta se s njima potom dogodilo.

"Nekima od osoblja s bedževima koji im dopuštaju da dođu i do pilotskih kabina, smo oduzeli te propusnice jer smo utvrdili da su pristalice Islamske države Iraka i Sirije", stavljaju do znanja policajci koje vlasti ubjeđuju da sutra ipak dođu na posao i omoguće ponovno otvaranje aerodroma.

Bonus video: