Poruka ID muslimanima u Njemačkoj: Izvedite napad sličan onom u Briselu

"Svjesni smo tog materijala, i naši stručnjaci ga provjeravaju" kazala je potparolka policije
8 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2016. 10:57h

Internetom su se proširile slike Islamske države putem kojih pozivaju muslimane u Njemačkoj da sprovedu u toj zemlji sličan napad kao u Briselu, pri tom izdvajajući kancelariju Angele Merkel i aerodrom Keln-Bon kao mete, objavio je SITE.

Slike i grafike islamske države njemački mediji su objavili u četvrtak, zajedno sa sloganom za podsticanje muslimana da počine nasilje protiv "neprijatelja Alaha".

Iz njemačke policije su objasnili da su svjesni slika, ali da to ne zahtjeva dodatne mjere bezbjednosti.

"Svjesni smo tog materijala, i naši stručnjaci ga provjeravaju" kazala je potparolka policije i dodala da je jasno da se Njemačka nalazi u središtu međunarodnog terorizma i da bi se napadi mogli dogoditi, ali da taj materijal ne mijenja njihovu procjenu sigurnosti.

Jedna od rasprostranjenih slika islamske države prikazuje militante u borbenim uniformama kako gledaju na aerodrom Koln-Bon sa natpisom "Ono što su učinila vaša braća u Belgiji, možete i vi".

Na drugoj fotografiji se vidi zgrada njemačke kancelarke koja gori u vatri zajedno sa borcem islamske države, kao i tenk koji stoji iznad te strukture, a naslov glasi "Njemačka je bojno polje."

Pored dvije pomenute postoje još tri fotografije, a svih pet je objavljeno u srijedu na društvenim mrežama, a na njima stoji logo Furat Medija, novinske agencije koja se nalazi pod upravom islamske države, saopštava SITE.

Bonus video: