"TEHNIČKI DOBRO POTKOVANI" ALI...

Junker sumnja u sposobnost Rumunije da predsjedava EU

Predsjednik Evropske komisije je dodao da ima rezerve prema mogućnosti Rumunije da bude primjer "kompaktnog jedinstva" u Evropi
309 pregleda 1 komentar(a)
Junker, Foto: Reuters
Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2018. 13:14h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je danas sumnju u sposobnost Rumunije da vodi predsjedavanje Evropskom unijom (EU) od 1. januara, jer to čini prvi put.

Premda je zemlja "tehnički dobro pripremljena" da predsjedava Unijom, Junker ipak smatra da "vlada u Bukureštu nije u potpunosti shvatila šta znači predsjedavati svim zemaljama EU", prenio je njemački list Velt (Die Welt).

"Razborito djelovanje zahtijeva spremnost da se slušaju drugi a i da se vlastite brige stavljaju na stranu. Imam neke sumnje u vezi s tim", rekao je Junker.

Predsjednik Evropske komisije je dodao da ima rezerve prema mogućnosti Rumunije, suočene s velikim nacionalnim političkim tenzijama, da tokom šest mjeseci bude primjer "kompaktnog jedinstva" u Evropi.

Rumunija od 1. januara preuzima mjesto predsjedavajuće zemlje EU od Austrije. To će biti njeno prvo predsjedavanje od kada je postala članica Unije 2007. godine.

Preporučujemo za Vas