Istanbul: Bombaš samoubica snimljen par trenutaka prije eksplozije

U samoubilačkom napadu poginulo je pet, a povrijeđeno je 36 osoba
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2016. 16:34h

Najmanje pet osoba je poginulo, a 36 je ranjeno, među kojima i 12 stranih državljana, u samoubilačkom bombaškom napadu u glavnoj trgovačkoj i turističkoj zoni u centru Istanbula, izjavio je turski ministar zdravlja Mehmet Muezinoglu, prenosi Rojters

On je dodao da se sedmoro ranjenih nalazi u teškom stanju, dok je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je da su među ranjenima i njihovi državljani.

Među poginulima je i napadač, prenio je AFP.

"Napadač je aktivirao bombu pre nego što je stigao do cilja jer se uplašio policije", rekao je zvaničnik dodajući da je bombaš planirao da izvrši napad na mjestu gdje je veća gužva.

Saopšteno je da je među povrijeđenima 12 stranih državljana.

Eksplozija se dogodila u ulici Istaklal, tri kilometra dugačkoj pješačkoj zoni koju u dane vikenda posjeti tri miliona ljudi. Ona je puna oridavnica, restorana, bioskopa, umjetničkih galerija, kafića i pabova, prenosi Rojters.

Prvi rezultati istrage ukazuju da je osoba koja je izvela samoubilački napad član Islamske države ili Radničke partije Kurdistana (PPK).

"Policija je napadača bila odvratila od planiranog cilja, ali je on iz straha aktivirao bombu", rekao je neimenovani zvaničnik agenciji Rojters.

Rojtersov očevidac je rekao da je vidio policijske helikoptere kako kruže nad tom avenijom, a na TV snimcima su se mogli vidjeti ljudi kako trče sa tog područja.

U međuvremenu su se pojavile spekulacije da su se napadi dogodili i u drugim djelovima Istanbula, ali je to demantovano.

U Ankari je prošle nedjelje u eksploziji bombe, za koju su odgovornost preuzeli kurdski militanti, poginulo 35 osoba a u januaru je u samoubilačkom napadu u Istanbulu poginulo 12 njemačkih turista.

Za taj napad Turska optužuje islamsku državu.

Galerija

Bonus video: