Lideri EU dogovorili plan o migrantima, slijedi sastanak sa Davutogluom

Turska će, takođe, preduzeti sve neophodne mjere kako bi spriječila nove morske ili kopnene rute za ilegalne migrante iz Turske u EU, a sarađivaće sa okolnim zemljama kao i sa EU tim povodom
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2016. 09:04h

Lideri EU danas bi trebalo da se sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom dogovore o planu od osam tačaka za okončanje iregularnih migracija iz Turske u EU.

Lideri EU su na samitu u Briselu dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, koji predviđa da svi iregularni migranti, koji na grčka ostvra dolaze iz Turske, budu vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta, EU će primiti jednog sirijskog izbjeglicu koji će biti raspoređen među državama EU, prenosi Rojters.

Turska će, takođe, preduzeti sve neophodne mjere kako bi spriječila nove morske ili kopnene rute za ilegalne migrante iz Turske u EU, a sarađivaće sa okolnim zemljama kao i sa EU tim povodom.

Jednom kada se neregularni prelazi između Turske i EU zatvore ili bar značajno i na održivom nivou smanje, aktiviraće se "Šema za dobrovoljan humanitaran prijem", a zemlje članice EU će toj šemi davati doprinos na dobrovoljnoj osnovi.

Pojedine tačke odnose se na ubrzanje vizne liberalizacije za Tursku, otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju Turske EU, kao i na ubrzanje isplate Turskoj od tri milijarde eura za pomoć izbjeglicama dok će EU izdvojiti dodatnih tri milijarde do 2018. godine.

EU i njene članice će sarađivati sa Turskom u zajedničkim projektima za poboljšanje humanitarnih situacija u Siriji, posebno u oblastima u blizini turske granice, koji bi omogućili lokalnom stanovništvu i izbjeglicama da žive u tim područjima usljed povećanja bezbjednosti.

Merkel: Pregovori sa Turskom neće biti laki

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, nakon što su lideri EU dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, da današnji pregovori sa Ankarom neće biti laki.

Ona je istakla da EU mora da bude spremna da počne brzo da vraća migrante iz Grčke u Tursku kako bi se izbjegao "faktor privlačenja" prije nego što novi sistem stupi na snagu.

Merkel je na konferenciji za novinare navela da lideri EU nisu precizirali datum kada bi to moglo da počne, naglasivši da sve zemlje Unije žele sporazum o migrantima, prenio je Rojters.

Neimenovani turski zvaničnik je britanskoj agenciji rekao da će turski premijer Ahmet Davutoglu tražiti od EU otvaranje novih poglavlja u pregovorima za članstvo, uprkos tome što je Kipar zaprijetio vetom.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao novinarima prvog dana samita u Briselu da su pregovori "na pravom putu", ali da "ne može da garantuje srećan kraj".

Davutoglu: Nadam se sporazumu sa EU

Davutoglu je izrazio nadu da će sa liderima EU da usaglasi stav o izbjegličkoj krizi i postigne sporazum na samitu u Briselu.

On je upozorio lidere EU da je ponuda Ankare o zaustavljanju priliva izbjeglica u Evropu pitanje humanitarne prirode, a ne nešto o čemu može da se cjenka.

Davutoglu je naglasio da EU i Turska imaju isti cilj, a to je da pomognu sirijskim izbeglicama, prenio je Rojters.

On je dodao da želi da se osigura da su odnosi Turske sa EU na "čvrstom tlu".

Galerija

Bonus video: