Tusk: Još ima teškoća za sporazum EU i Turske

Kiparska vlada poručila je juče predsjedniku Evropskog savjeta Tusku tokom njegove posjete Nikoziji da Kipar ne može da dozvoli ubrzano otvaranje poglavlja u pregovorima o pridruživanju Turske EU, prenosi Rojters
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2016. 18:03h

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da su EU i Turska još uvijek suočene sa teškoćama koje treba da prevaziđu prije nego što postignu dogovor o zaustavljanju priliva migranata sa Bliskog istoka u Evropu.

On je naveo da Ankara treba da podrži mirovne pregovore o Kipru.

"Rad na tome napreduje ali ima još dosta toga da se uradi", rekao je Tusk u pismu liderima EU uoči sjutrašnjeg samita u Briselu.

On je rekao da dogovor o migrantima treba da bude "prilika za Tursku da podrži pregovore o rješenju na Kipru", navevši da se samo u tom slučaju može postići napredak, prenio je Rojters.

Kiparska vlada poručila je juče predsjedniku Evropskog savjeta Tusku tokom njegove posjete Nikoziji da Kipar ne može da dozvoli ubrzano otvaranje poglavlja u pregovorima o pridruživanju Turske EU, prenosi Rojters.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je na prošlonedjeljnom samitu EU-Turska poručio da je Ankara spremna da primi sve izbjeglice i migrante koji ubudućhe budu ulazili u Evropu iz Turske, u zamjenu za finansijsku pomoć, brže pregovore o članstvu u EU i ubrzanje vizne liberalizacije za građane Turske.

Kipar se 1974. godine suočio sa turskom invazijom na ostrvo, koje je od tada podijeljeno na dva dijela, grčki koji je međunarodno priznat pod imenom Kipar i član je EU, i otcijepljenu državu kiparskih Turaka, koju priznaje samo Ankara.

S obzirom na taj potencijalni problem, Tusk je juče došao u Nikoziju uoči susreta sa Davutogluom kasnije tokom dana u Ankari.

"Prenio sam predjsedniku Tusku našu poziciju koja glasi da Republika Kipar ne planira da dozvoli otvaranje bilo kojeg poglavlja ako Turska ne ispuni svoje obaveze opisane u pregovaračkim okvirima", naveo je kiparski predsjednik Nikos Anastasijades poslije sastanka sa Tuskom.

Kipar je, kao drzava članica EU, zamrznuo određeni broj pregovaračkih poglavlja Ankare s EU zato što Turska nije otvorila svoje luke i aerodrome za kiparske prevoznike.

Bonus video: