Kipar nema namjeru da prihvati sporazum EU-Turska

Posle razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom u Nikoziji, kiparski predsjednik je rekao da se neće složiti sa ukidanjem veta na tursko članstvo u EU ukoliko Ankara ne prizna Kipar kao državu
0 komentar(a)
Nikos Anastasiades, Kipar, Foto: Rojters
Nikos Anastasiades, Kipar, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.03.2016. 12:48h

Kiparski predsjednik Nikos Anastasiades izjavio je danas da Kipar "nema namjeru" da prihvati sporazum Evropska unija (EU) – Turska o riješavanju migrantske krize zbog obećanja koje je Brisel dao Ankari, javile su agencije.

Posle razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom u Nikoziji, kiparski predsjednik je rekao da se neće složiti sa ukidanjem veta na tursko članstvo u EU ukoliko Ankara ne prizna Kipar kao državu.

Anastasiades je naveo da bi ukidanje blokade Turskoj na putu ka EU podrivalo tekuće pregovore o ujedinjenju ostrva.

"Neopravdano je, kontraproduktivno a da ne govorimo neprihvatljivo" da se teret ogromne migrantske krize prebaci na Kipar, rekao je Anastasiades.

Tusk je izjavio da treba još raditi na "ključnom pitanju legalnosti" nekih tačaka predloženog sporazuma.

Na samitu EU i Turske u Briselu 7. marta turski premijer Ahmet Davutoglu je iznio nove prijedloge za riješenje izbjegličke krize.

Turska između ostalog traži još tri milijarde evra, ali i vizne olakšice za građane Turske i otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima. Zauzvrat, Turska je izrazila spremnost da ponovo preuzme sve ilegalne migrante koji su se iz te zemlje prebacili na grčka ostrva.

Naredni sastanci EU i Turska, na kojima bi trebalo zaključiti sporazum, biće u četvrtak i petak u Briselu.

Bonus video: