Vals: Kardinal Barbaren da preuzme odgovornost u slučaju sveštenika pedofila

Barbaren, jedan od najpoznatijih francuskih kardinala, optužen je zbog toga što nije osudio sveštenika koji je priznao da je počinio pedofilska djela, već mu je umjesto toga dozvolio da ostane na dužnosti
0 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2016. 10:20h

Francuski premijer Manuel Vals pozvao je danas francuskog kardinala Filipa Barbarena, koji je optužen za zataškavanje pedofilskih akcija jednog sveštenika, da preuzme odgovornost u slučaju koji je šokirao Francusku.

"Jedina poruka koju imam, a da time ne preuzmem ulogu Crkve niti sudija, pošto je istraga još u toku, jeste da on treba da preuzme odgovornost, da se izjasni i da djeluje", rekao je Vals francuskoj televiziji BFM, prenosi AFP.

Barbaren, jedan od najpoznatijih francuskih kardinala, optužen je zbog toga što nije osudio sveštenika koji je priznao da je počinio pedofilska djela, već mu je umjesto toga dozvolio da ostane na dužnosti.

Francuska biskupska konferencija saopštila je 5. marta da će kardinal Barbaren "u potpunosti sarađivati", prenio je AP.

Kancelarija lionskog tužioca je protiv Barbarena i još pet osoba početkom mjeseca podigla preliminarne optužnice zato što nisu osudili zločin i što su druge doveli u opasnost zbog slučaja koji datira još iz 1991. godine, prije nego što je Barbaren imenovan za lionskog kardinala.

Barbaren je rekao da je bio ubijeđen da se sveštenik "popravio" u periodu 2007-2008. godine, kada su se i upoznali, te da mu je zbog toga dozvolio da ostane na dužnosti.

Sveštenik je smijenjen prošle godine nakon što su žrtve, koje su sada odrasle osobe, podnijele tužbu protiv njega.

Barbaren poriče da je ikada "zabašurivao" pedofiliju među sveštenstvom.

Bonus video: