Njemačka: CDU poražena u dvije pokrajine, istorijski uspjeh desničarske AFD

Najveći pobjednik izbora je AFD, stranka kojoj je "vjetar u leđa" dala izbjeglička kriza i čija je predsjednica Frauke Petri čak izjavila da u slučaju nužde na izbjeglice treba pucati na granicama
3 komentar(a)
AFD, Njemačka, Foto: Beta-AP
AFD, Njemačka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.03.2016. 22:34h

Demohrišćani (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel pretrpjeli su značajne gubitke na izborima koji su danas održani u tri savezne pokrajine, jer su poraženi u dvije, dok je antimigraciona desničarska Alternativa za Njemačku (AFD) zabilježila istorijski uspjeh, prenose njemački mediji pozivajući se na izlazne ankete.

Izbori su održani u tri sasvim različite pokrajine, sa sasvim različitim biračkim tijelom, navodi Dojče vele.

CDU je izgubila u dvije od tri države zabilježivši najniži rezultat u svom uporištu Baden-Virtembergu gdje su, sudeći po procjenama, pobijedili Zeleni.

U još jednoj zapadnoj pokrajini Rajni-Palatinatu, premijerka iz Socijaldemokratske partije (SPD) Malu Drajer po svemu sudeći uspjela da ostane na funkciji pošto je njena partija s 37,5 odsto u finišu kampanje "dotukla" CDU koji je završio s 33 odsto.

U istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt je stanje sasvim drugačije: CDU je ostao najjača stranka sa 30 odsto podrške, a AfD je posebno profitirao i ući će u pokrajinski parlament sa 22 odsto.

Najveći pobjednik izbora je AFD, stranka kojoj je "vjetar u leđa" dala izbjeglička kriza i čija je predsjednica Frauke Petri čak izjavila da u slučaju nužde na izbjeglice treba pucati na granicama.

AFD je nastao pred prošle parlamentarne izbore 2013, tada kao stranka protivnika monetarne unije, ali je ojačao tek nakon što su stranku napustili prvi predsjednik i mnogi liberali i preuzeli je desničari i populisti.

Bonus video: