Holandija: Predloženi dogovor EU i Turske nije trajan

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner ranije danas je kritikovala dogovor o viznoj liberalizaciji između EU i Turske, ocijenivši da Ankara treba da ispuni kriterijume kao i svi drugi
1 komentar(a)
Izbjeglice, Foto: Reuters
Izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2016. 13:08h

Predloženi dogovor između EU i Turske o razmjeni sirijskih izbjeglica po sistemu "jedan za jedan" je privremen, te je neophodan dugoročniji sporazum o njihovoj preraspodjeli, upozorila je danas holandska vlada.

Prema dogovoru, EU će razmjestiti jednu sirijsku izbjeglicu iz turskih kampova u zamjenu za svaku sirijsku izbjeglicu koja bude vraćena u Tursku iz Grčke.

Holandski ministar za migracije Klas Dejkhof, međutim, smatra da to nije "trajni mehanizam".

"Vremenom ćemo vidjeti da se ne isplati da prelazite more na nezakonit i veoma opasan način. Tako da će se priliv zaustaviti. Onda ćemo morati da razgovaramo sa Turskom o trajnijoj šemi za preraspodjelu u smislu podjele tereta", rekao je on.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner ranije danas je kritikovala dogovor o viznoj liberalizaciji između EU i Turske, ocijenivši da Ankara treba da ispuni kriterijume kao i svi drugi.

Ona je, u izjavi austrijskom radiju „Oe1", kazala da je neophodno ispuniti mnogo kriterijuma i da ne smije biti izuzetaka i ustupaka prema Turskoj.

Mikl-Lajtner je zatražila da se u sporazum „ugradi" klauzula o otkazivanju.

"Smatram da je problematično ako Turska stavi pod državni nadzor novinu kritički raspoloženu prema vladi, a tri dana kasnije podnese u Briselu svoju listu želja. Turska se nagrađuje time što se razgovara o ubrzavanju vizne liberalizacije", podvukla je ona.

Mikl-Lajtner je istakla da se postavlja pitanje da li EU gleda na sebe i svoje vrijednosti i dalje ozbiljno i da li je spremna da se njih odrekne.

Bonus video: