Tusk: Prvi znaci evropskog konsenzusa u rješavanju izbjegličke krize

On je rekao da je dogovor u svim zemljama koje je posjetio da se okonča politika prostog prebacivanja migranata na njihovom putu do Njemačke ili Skandinavije
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Beta-AP
Donald Tusk, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.03.2016. 17:48h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da vidi prve znake evropskog konsenzusa u rješavanju migrantske krize i dodao da bi dogovor omogućio zaustavljanje priliva migranata.

"Prvi put od početka migracione krize, nazire se evropski konsenzus. To je konsenzus o sveobuhvatnoj strategiji koja ako se vjerno primjeni, može da pomogne zaustavljanju priliva i rješavanju krize", napisao je Tusk u pozivu liderima EU za samit u ponedjeljak.

U cilju pripreme tog sastanka sa Turskom, Tusk je obišao Beč, Ljubljanu, Zagreb, Skoplje, Atinu, Ankaru i Istanbul.

On je rekao da je dogovor u svim zemljama koje je posjetio da se okonča politika prostog prebacivanja migranata na njihovom putu do Njemačke ili Skandinavije.

"To neće riješiti krizu, ali je neophodan preduslov za evropski konsenzus. U ponedjeljak ćemo svi potvrditi ovaj pristup", rekao je Tusk i dodao da bi dogovor o tome mogao da zatvori zapadnobalkansku rutu, prenio je Rojters.

On je dodao da je ključni korak plan EU o ponovnom uspostavljanju Šengena tako što će se okončati granične kontrole koje su neke zemlje uvele, a zemlje prestati da šalju migrante jedne drugima.

Prema njegovim riječima, novi fond EU za krizu u visini od 700 miliona eura biće iskorišćen za pomoć Grčkoj da se izbori sa migrantima na svojoj teritoriji.

On je rekao da se nada da će sa Turskom biti postignut napredak na samitu i da će se osigurati dogovor za brz i brojan povratak svih migranata iz Grčke kojima ne treba međunarodna zaštita.

Takođe je rekao da mu je turski premijer Mehmet Davudoglu prenio da je Turska spremna da preuzme nazad sve migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama.

Bonus video: