U Irskoj politički vakuum i poslije novog brojanja glasova

Današnji rezultati potvrdili su nadmoć centrističke stranke Fine Gejl koja je od 158 mesta u parlamentu osvojila 50, što je za 26 mesta manje nego na izborima iz 2011. godine. Druga najveća partija, konzervativna Fiana feil, osvojila je 44 mandata, dok su laburisti izgubili 30 poslaničkih mesta i u parlamentu će ih biti sedam
61 pregleda 0 komentar(a)
Irska glsanje, Foto: Twitter
Irska glsanje, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.03.2016. 14:38h

U Irskoj su objavljeni konačni rezultati prošlonedjeljnih izbora poslije ponovnog brojanja spornih glasova iz centralnih djelova zemlje.

Kandidati dviju vladajućih stranaka, Fine Gejl i Laburističke stranke, osvojili su posljednja dva mjesta u irskom parlamentu.

Današnji rezultati potvrdili su nadmoć centrističke stranke Fine Gejl koja je od 158 mesta u parlamentu osvojila 50, što je za 26 mesta manje nego na izborima iz 2011. godine. Druga najveća partija, konzervativna Fiana feil, osvojila je 44 mandata, dok su laburisti izgubili 30 poslaničkih mesta i u parlamentu će ih biti sedam.

Irskoj sada predstoje višenedjeljni međustranački pregovori koji će pokazati da li će lider Fine Gejla, aktuelni premijer Enda Keni, uspjeti da formira novu koaliciju. Dvije najjače stranke u Irskoj, Fine Gejl i Fiana feil, nikada do sada nisu djelile vlast.

Bonus video: