Fajman: Grčka se ponaša kao turistička agencija

"Nemoguće je da Grčka djeluje kao turistička agencija i sve izbjeglice samo propušta dalje. Grčka je prošle godine primila 11.000 izbjeglica, a mi 90.000. To se ne smije ponoviti", naglasio je on
72 pregleda 0 komentar(a)
Verner Fajman, Foto: Reuters
Verner Fajman, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2016. 10:23h

Austrijski kancelar Verner Fajman poručuje da Austrija neće odustati od svoje politike prema azilantima, a Grčku optužuje da se po pitanju izbjeglica ponaša kao "turistička agencija".

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", najavio da će se Austrija pridržavati gornje granice za prihvat izbjeglica koja je u ovoj godini određena na 37.500.

"Mi ne možemo sve izbeglice primiti kod nas, i to ću kao šef vlade zastupati, uz sve posljedice", naglasio je Fajman.

On je, bečkom dnevniku "Kronen cajtung", istakao da je Austrija bila primerna u izbjegličkoj krizi, kao i da je razočaran što to nije priznato.

Fajman je, takođe, rekao da više ne razumije politiku Grčke.

"Nemoguće je da Grčka djeluje kao turistička agencija i sve izbjeglice samo propušta dalje. Grčka je prošle godine primila 11.000 izbjeglica, a mi 90.000. To se ne smije ponoviti", naglasio je on.

Nacionalne mjere, prema njegovim riječima, bile su samo "samoodbrana", ali i poziv za pomoć.

"Mi želimo evropsko rješenje, ali postoji mnogo neispunjenih odluka u Evropskoj komisiji, zbog čega sam stekao uverenje da moramo samostalno djelovati", objasnio je Fajman.

On je ocijenio "zaprepašćujućim" stav Evropske komisije.

"Oni su se navikli da tužno posmatraju kako Grčka samo propušta izbjeglice. Navikli su se da posmatraju kako sve ne funkcioniše i to je zaprepaščujuće", kritikovao je Evropsku komisiju.

Takođe se kritički osvrnuo i na doskorašnjeg saveznika Njemačku, ocjenivši da Berlin nije podržao austrijski zahtjev da se u sporu oko kvote za raspodjelu izbjeglica u EU ukinu finansijski podsticaji za one države koje se protive fer raspodeli.

Fajman je najavio da će predsjedniku Savjeta EU Donaldu Tusku, pred samit 7. marta, izneti još jednom svoj jasan stav i podvući da neće mijenjati svoje mišljenje.

Bonus video: