Šidlo: I u Poljskoj možda referendum o prijemu izbjeglica

Premijerka je izjavila da ne zna da li je dobar potez referendum o prihvatanju izbjeglica koji sprema mađarski premijer Viktor Orban, koji u Poljskoj zahtjeva uz podršku 100.000 prikupljenih potpisa provladina opozicija iz pokreta rokera Pavela Kukiza Kukiz 15
65 pregleda 0 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2016. 09:49h

Poljska premijerka Beata Šidlo upozorila je da će Poljska do kraja godine primiti svega 500 izbjeglica i da bi mogla da raspiše referendum na kojem bi se Poljaci sami izjasnili o prijemu imigranata, kao što je to učinila Mađarska.

"Možda će biti potrebno da pitamo o migrantima Poljake u referendumu. Vizija da će u Evropu stizati dalje i dalje grupe migranata, da će se asimilirati, bezbjedno nalaziti stan i posao i da će sve proticati bez problema bila je zabluda", kazala je sinoć Beata Šidlo poljskom javnom TV servisu TVP.

Poljska premijerka izjavila je da ni Poljska ni Evropa nijesu spremne za to da primaju izbjeglice, da sve više evropskih lidera uviđa da su ideje o prihvatanju i integraciji izbjeglica bile naivne, a da evropski samiti ne donose nikakav pomak, niti rješavaju migracijsku krizu.

"Izjavili smo da možemo da primimo ove godine 500 ljudi. Za mene je najvažnija bezbjednost Poljaka. Nismo primili još nijednog migranta i sigurno još nećemo. Želimo da imamo pravo da procjenimo da li možemo da primimo konkretne osobe, da li ne ugrožavaju naše građane", kazala je Šidlo.

Premijerka je izjavila da ne zna da li je dobar potez referendum o prihvatanju izbjeglica koji sprema mađarski premijer Viktor Orban, koji u Poljskoj zahtjeva uz podršku 100.000 prikupljenih potpisa provladina opozicija iz pokreta rokera Pavela Kukiza Kukiz 15.

"Premijer Orban najavio je referendum. Ne znam da li je to dobro rješenje. Možda jeste. Možda će biti potrebno da pitamo građane. Mogu da zamislim situaciju u kojoj će Mađari reći ne izbjeglicama i Orban će reći ne", kazala je poljska premijerka.

Iako je uverena da su ideje uspešnom prihvatu i integraciji izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike bile naivne zablude i nemaju šansu da uspiju Beata Šidlo naglasila je da njena vlada neće odustati od obaveza koje je u preraspodjeli izbjeglica preuzela prethodna vlada, a nastaviće da daje pomoć regionima iz kojih izbjeglice dolaze.

Prema dobrovoljnoj nacionalnoj kvoti u preraspodjeli o kojoj su odlučili ministri unutrašnjih poslova članica Evropske unije u septembru prošle godine, zbog koje tuži EU Slovačka, Poljska bi trebalo da primi oko 7.000 izbjeglica do kraja 2017. godine.

Bonus video: