Ustavni sud Turske: Hapšenjem prekršena prava novinara lista Džumhurijet

Oni su privedeni nakon objavljivanja materijala da državna obavještajna agencija pomaže slanje oružja u Siriju
51 pregleda 1 komentar(a)
Turska, sud, Foto: Shutterstock
Turska, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2016. 18:27h

Ustavni sud Turske donio je danas presudu da su pritvaranjem dvojice novinara opozicionog lista "Džumhurijet" prekršena njihova prava, i prema riječima zamjenika glavnog urednika tog lista, očekuje se da će oni uskoro biti pušteni na slobodu.

Hapšenje glavnog urednika "Džumhurijeta" Kan Dundara i direktora kancelarije u Ankari Erdema Gula prošlog novembra, izazvalo je osudu međunarodne javnosti i obnovilo bojazni o slobodi medija u Turskoj pod vlašću predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenio je Rojters.

Oni su privedeni nakon objavljivanja materijala da državna obavještajna agencija pomaže slanje oružja u Siriju.

Novinarima je mogla da bude izrečena doživotna kazna zatvora bez mogućnosti pomilovanja u slučaju da su osuđeni, rekli su njihovi advokati.

"Ustavni sud je presudio da postoji kršenje prava. Hitna žalba će biti podnijeta...Mi očekujemo njihovo puštanje na slobodu", rekao je zamjenik glavnog urednika Tahir Ozjurt za britansku agenciju.

Dvojica novinara su optuženi za namjerno pomaganje oružanoj terorističkoj organizaciji i objavljivanje materijala koji predstavlja narušavanje državne bezbjednosti.

"Džumhurijet" je objavio fotografije, video snimke i izvještaj prošlog maja, za koje su naveli da prikazuju obavještajne zvaničnike kako kamionima transportuju oružje u Siriju 2014.

Bonus video: