TRANSFORMACIJA KOPNENE VOJSKE

Slovenci prodaju modernizovane tenkove koje su preuzeli iz JNA

Za dobijena sredstva od prodaje tenkova slovenačka vojska namjerava da nabavi 10 do 15 novih mobilnih vojnih vozila sa pogonom na četiri točka, tzv. Humveeje američkog proizvođača AM General, zatim puške, građevinsku mehanizaciju i opremu za vod koji će se baviti uuništavanjem eksplozivnih sredstava
241 pregleda 8 komentar(a)
Tenk 55, Foto: Wikipedia
Tenk 55, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 21.02.2016. 17:08h

Slovenija će 2016. prodati zadnjih zastarjelih 30 tenkova M-55 od ukupno 90 koliko ih je preuzela od nekadašnje JNA nakon što je napustila Sloveniju krajem 1991, u sklopu transformacije kopnene vojske u skladu s planovima NATO-a, piše ljubljanski list Delo.

Riječ je o starim jugoslovenskim tenkovima koje je Slovenija od 1995. do 2011. modernizovala u Izraelu, preradivši ih u tip M-55 S, sa ugrađenim topom od 105 milimetara i novim sistemom upravljanja vatrom, ali ni takva promjena ne odgovara standardima NATO-a, pa će biti prodani najpovoljnijem ponuđaču.

Odluka o dogradnji starih tenkova svojevremeno je bila vrlo kritkovana kao neracionalna investicija jer je njihova obnova koštala 52 miliona eura. Sadašnju vrijednost tenkova koji su konzervirani u dobrom stanju tek treba procijeniti.

Za dobijena sredstva od prodaje tenkova slovenačka vojska namjerava da nabavi 10 do 15 novih mobilnih vojnih vozila sa pogonom na četiri točka, tzv. Humveeje američkog proizvođača AM General, zatim puške, građevinsku mehanizaciju i opremu za vod koji će se baviti uuništavanjem eksplozivnih sredstava.

Lani su Švajcarskoj prodali dva školska aviona

Otpis tenkova u skladu je sa doktrinom NATO-a o ravnomjernom snošenju tereta zajedničke odbrane jer se radi o zastarjelim oklopnim sredstvima, a Slovenija bi prema uputstvima NATO-a do 2022. godine trebala da oformi borbenu grupu na nivou bataljona, i oklopna vozila sa visokom sposobnošću saradnje u zajedničkim operacijama, te odgovarajućim borbenim i zaštitnim sistemima, navodi se u planovima slovenačke vojske.

Temelj oklopnih trupa u slovenačkoj vojsci sada čine nešto efikasniji tenkovi M 84 u sastavu oklopnog bataljona stacioniranog u Pivki, ali su i tim tenkovima što se tiče perspektive u sklopu djelovanja u NATO-u "dani odbrojani", navodi list.

U sklopu transformacije oružanih snaga Slovenija je lani prodala Švajcarskoj dva školska aviona Pilatus za 1,3 miliona eura, te oko 46.000 komada pješačkog oružja jednoj austrijskoj kompaniji koja oružje za vojnu namjenu prerađuje u oružje za civilnu upotrebu.

Index.hr