Vatikan: Franjova izjava nije napad na Trampa

"Papa nije pokušavao da utiče na američke birače svojom izjavom, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi
0 komentar(a)
Papa Franjo, Donald Tramp, Foto: Reuters
Papa Franjo, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 19:10h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo "ni na koji način" nije želio da napadne kandidata za predsjedničku nominaciju republikanaca Donalda Trampa niti je pokušavao da utiče na američke birače svojom izjavom, izjavio je danas portparol Vatikana Federiko Lombardi.

U intervjuu vatikanskom radiju, Lombardi je rekao da papa Franjo često upotrebljava frazu o podizanju mostova, a ne zidova i da njegova izjava nije bila "lični napad" na američkog biznismena.

Franjo je, na pitanje novinara o Trampovim stavovima o imigraciji, rekao da svako ko želi da podiže zidove između dvije zemlje nije hrišćanin.

Tramp je više puta obećao da će, ako pobijedi na izborima, podići zid na granici s Meksikom i protjerati 11 miliona ljudi koji su u zemlji ilegalno.

U razgovoru sa novinarima nakon posjete Meksiku papu su pitali o Trampu i njegovim izjavama, poput one o podizanju zida između SAD i Meksika, kako bi se spriječio priliv migranata.

"Osoba koja misli samo na dizanje zidova, ma gdje oni bili, ne gradi mostove, nije hrišćanin", rekao je papa.

Tramp je kritikovao papu zbog njegove izjave i naveo da je sramotno osporavati nečiju vjeru.

Portparol Vatikana izjavio je da su mnogi shvatili papinu izjavu kao "neku vrstu ekskomunikacije Trampa, ako se tako može reći".

"Poglavar Rimokatoličke rekao je ono što dobro znaju svi koji prate njegovo učenje i pozicije, a to je da ne smijemo podizati zidove već mostove", rekao je Lombardi.

On je kazao da je papa sličnu frazu koristio više puta govoreći o migrantskoj krizi u Evropi.

"Papa je jasno rekao da ne želi da se miješa u izbornu kampanju u SAD", rekao je portparol Vatikana.

Bonus video: