Oland: Činim sve što je potrebno da zadržimo Britaniju, ali da EU napreduje

Drugog dana samita u Briselu Kameron pokušava da obezbijedi dogovor o reformi odnosa njegove zemlje sa EU ali jutrošnji sastanak je završen bez rezultata
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 19:00h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je večeras da čini "sve što je neophodno" da zadrži Veliku Britaniju u Evropskoj uniji (EU) dok su u Briselu u toku ključni pregovori o tom pitanju.

"Činim sve što je potrebno da zadržimo Veliku Britaniju u EU, ali pod uslovom da EU napreduje", rekao je Oland u izjavi za radio Frans Enter (France Inter).

Lideri EU i britanski premijer Dejvid Kameron danas u prijepodnevnoj rundi razgovora nisu postigli konkretan dogovor o britanskim uslovima za ostanak u EU, a popodnevni sastanak je otkazan i odložen najranije za večeras.

Liderima je rečeno da rezervišu još jednu noć u hotelima do sjutra, rekao je neimenovani funkcioner Rojters.

"Situacija je kritična. Sjednica zakazana za 15 sati je upravo otkazana i sastanak je odložen najranije za večeras," rekao je on.

Kameron je izjavio da će večeras u Briselu biti nastavljeni pregovori s evropskim partnerima o uslovima ostanka Velike Britanije u EU.

"Pregovori će biti nastavljeni večeras. Sastanak britanske vlade nije moguć večeras. Biće održan kada i ako bude postignut dogovor", napisao je Kameron na Tviteru.

Frans pres je javio da bi na sastanku britanske vlade trebalo da bude najavljen datum održavanja referenduma o članstvu Velike Britanije u EU, koji bi, prema ranijim najavama, mogao da bude ovog ljeta ako London i Brisel budu postigli dogovor.

Drugog dana samita u Briselu Kameron pokušava da obezbijedi dogovor o reformi odnosa njegove zemlje sa EU ali jutrošnji sastanak je završen bez rezultata.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je jutros rekao da je juče u Briselu postignut izvjestan napredak, ali da mnogo toga još treba dogovoriti, dok je italijanski premijer Mateo Renci izjavio da je manje optimističan nego ranije da će biti postignut dogovor unutar EU o novim uslovima za članstvo koje postavlja London.

Kameron je obećao da će reformisati odnose Britanije i EU i održati referendum o članstvu do kraja 2017. godine. On se nadao da će postići dogovor o reformama na ovom samitu EU od 18-19 februara i rekao da će, ukoliko britanski zahtjevi budu ispunjeni, voditi kampanju za ostanak Britanije u Uniji.

Britanija ima četiri glavna zahtjeva, uključujući zaštitu članica EU koje nisu u eurozoni, obezbjeđivanje veće ekonomske konkurentnosti Unije, mogućnost neučestvovanja u sve čvršcim integracijama unutar EU, odnosno mehanizam blokiranja zakona sa kojim nije saglasna, kao i ograničavanje pristupa socijalnoj pomoći radnicima iz EU u Britaniji.

Britanske vlasti smatraju da radnici koji dođu da rade u njihovoj zemlji prve četiri godine ne treba da dobijaju socijalnu pomoć dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema, a ostale članice EU smatraju da se time ugoržva slobodan protok ljudi odnosno radne snage, robe i kapitala koji je jedan od osnovnih principa Unije.

Veći problem je međutim opiranje Britanije snažnijim integracijama. Britanija naime traži dogovor o mehanizmu blokiranja zakona EU sa kojim nije saglasna pri čemu zvaničnici drugih članica ukazuju da proces izgradnje EU treba da ide naprijed, a ne unazad.

Bonus video: