Bugarski kamioni blokirali sve granične prelaze s Grčkom

Grčki poljoprivrednici nedjeljama su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta zbog planiranih reformi penzionog sistema grčke vlade za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive nivoe
80 pregleda 0 komentar(a)
Bugarska kamioni, Foto: Reuters
Bugarska kamioni, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 13:06h

Bugarske kamiondžije blokirale su danas svih šest kontrolnih punktova širom granice sa Grčkom u znak protesta zbog višenedjeljnih povremenih blokada grčkih poljoprivrednika.

Na graničnim prelazima su dugi redovi kamiona i automobila, a samo je pješacima dozvoljeno da pređu granicu, prenio je AFP.

Sindikati bugraskih kamionidžija bijesni su zbog protesta grčkih poljoprivrednika koji su doveli do blokade prolaza za teretne kamione, poremetili saobraćaj i nanijeli ogromne gubitke teretnim kompanijama.

Oni su poručili da će nastaviti blokadu dok grčki poljoprivrednici ne uklone svoje kamione i oslobode sve puteve ka Bugarskoj.

Bugarski parlament izdao je specijalnu deklaraciju u kojoj apeluje na Evropsku uniju da pokrene prekršajni postupak protiv Grčke zbog kršenja evropskih zakona o slobodi kretanja robe.

Granični prelaz Kaluta-Promahonas je od utorka zatvoren za sva vozila, a grčki zvaničnici su juče naveli da je više od 2.800 vozila zarobljeno na graničnim prelazima između Grčke i Bugarske zbog štrajka grčkih poljoprivrednika i kontra-štrajka bugraskih kamiona.

Grčki poljoprivrednici nedjeljama su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta zbog planiranih reformi penzionog sistema grčke vlade za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive nivoe.

Bonus video: