Junker ne želi da razmišlja o izlasku Britanije iz EU

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc odbacio je tvrdnje euroskeptika da bi, u slučaju da neki sporazum bude postignut, EP mogao na njega staviti veto
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 07:35h

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da odbija da razmišlja o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, kao i da Unija nema nikakav Plan B.

Britanski premijer Dejvid Kameron istovremeno je u Briselu tražio podršku Evropskog parlamenta za svoje zahtjeve vezane uz reformu EU prije ključnog samita evropskih lidera krajem nedjelje, prenosi AFP.

"Nemamo plan B, imamo samo plan A. Velika Britanija ostaće u EU i biće konstruktivan i aktivan član", kazao je Junker koji se danas sastao sa Kameronom.

"Kada bih kazao da imamo plan B, to bi značilo da je Komisija voljna da ozbiljno razmotri mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU", objasnio je šef Evropske komisije.

Kameron je obećao referendum o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU, uz nadu da će na samitu 28 predsjednika država i vlada Unije u četvrtak i petak postići kompromis oko britanskih zahtjeva.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc odbacio je tvrdnje euroskeptika da bi, u slučaju da neki sporazum bude postignut, EP mogao na njega staviti veto.

"Odbacujem takvu retoriku. Evropski parlament nema veto", rekao je Šulc.

"Unija nikad nije bila u tako dramatičnoj situaciji", kazao je on i upozorio na posljedice britanskog izlaska iz Evropske unije koja je već uzdrmana migrantskom krizom bez presedana.

Bonus video: