Iz Banja Luke je izbjegao 1992, postao gradonačelnik u Švedskoj, a sada pomaže izbjeglicama iz Sirije

"Stvarno radimo sve od sebe da njihova djeca krenu u školu, da oni dobiju dobar ulazak u švedsko društvo, jer oni trebaju svaku pomoć"
6 komentar(a)
Ilko Ćorković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ilko Ćorković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.02.2016. 19:04h

Skoro 1.500 izbjeglica u švedskom gradu Borgholmu, na ostrvu Elandu, ima posebnu podršku. Pomaže im gradonačelnik koji je u taj grad došao, takođe kao izbjeglica, 1992. godine. Priča o Ilku Ćorkoviću iz Banja Luke fascinirala je mnoge u Švedskoj.

U razgovoru za Al Džaziru, pričao je o danima kada je sa porodicom, nakon trodnevnog putovanja iz Banja Luke, stigao u Borgholm. Smješteni su u baraku 110, u izbjegličkom kampu.

"Puno snijega, hladno, ali bili smo jako zadovoljni da smo dobili krov nad glavom i mogli smo se osjećati sigurno. Bilo nam je lijepo, jer smo se spasili, jer nismo znali, naše, putovanje, da li ćemo se izvući", priča Ilko Ćorković, gradonačelnik Borgholma.

Baraku su dijelili sa drugom porodicom, pa ih je tu živjelo šestoro. Družili se se s drugim Bosancima i Hercegovcima, kojih je u kampu bilo blizu 600. Sjeća se i ljuljaške na kojoj se igrala njegova kćerka.

Međutim, put ga je odveo u centar gradskog života, nakon 14 mjeseci intenzivnog učenja jezika. U početku je prao suđe u hotelima i čistio stanove, ali se istovremeno školovao. Nakon završenog fakulteta, zaposlio se u poreskoj upravi i politički se angažova.

Ipak, kaže da nije ni sanjao da će jednom biti prvi čovjek Borgholma, a na vrhu je od septembra 2014. godine. Njegova Socijaldemokratska partija je ubjedljivo pobijedila na izborima te godine, a on dobio najviše direktnih glasova.

"Velika je stvar, osjećam se ponosno da sam, kao izbjeglica koji je došao prije 23 godine, dobio toliko povjerenje u izborima i 2010. godine, i 2014. godine. I sve ću uraditi da ih ne razočaram", nastavlja Ćorković.

Kaže da je u gradu već smanjena stopa nezaposlenosti, a da on ličnim primjerom ukazuje na značaj odgovornog ponašanja. Ipak, i kao gradonačelnik je pred neočakivanim izazovom.

Sudbina ga, već od druge godine mandata, vodi tamo gdje je sve počeo 1992. godine. U istom izbjegličkom kampu gdje je boravio sa porodicom, dočekuje i pomaže nove izbjeglice. Na broju 110 sada živi porodica iz Sirije. I oni dijele prostorije s drugim izbjeglicama.

"Stvarno radimo sve od sebe da njihova djeca krenu u školu, da oni dobiju dobar ulazak u švedsko društvo, jer oni trebaju svaku pomoć. Znam šta znači ostaviti svoju domovinu, svoju kuću i početi ispočetka. Stvarno smo pokazali dobar rezultat i dobili smo nagradu od švedske Vlade za taj rad", navodi Ćorković.

U Borgholm je, kaže, stiglo i 100 djece bez staratelja. Igraju se u parku, gdje je i on provodio dane.

"U izbjegličkom kampu gdje je Ilko Ćorković proveo prve dane u izbjeglištvu trenutno je smješteno 500-ak izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana. Neki od njih znaju za Ilkov uspjeh, a on kaže da će učiniti sve da ih što više ostvari sličan rezultat", prenosi Al Džazira.

Bonus video: