Fabijus optužio SAD da ne čine dovoljno u rješavanju sirijskog konflikta

Francuska smatra da je političko rješenje sirijskog pitanja jedino moguće odlaskom El Asada s vlasti
3 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Reuters
Loran Fabijus, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2016. 12:25h

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus, koji je ranije danas najavio odlazak iz vlade, optužio je SAD, koje predvode međunarodnu koaliciju protiv Islamske države, da ne radi dovoljno u rešavanju sirijskog konflikta.

"Postoje nejasnoće u koaliciji. Neću da ponavljam ono što sam nekoliko puta rekao, posebno o vodećoj ulozi te koalicije. Nema utisak da postoji dovoljno posvećenosti", rekao je Fabijus novinarima poslije sastanka vlade.

Njegova izjava dolazi dok sirijske snage, iz pomoć saveznika Rusije i Irana, opkoljuju grad Alep na sjeveru Sirije, koji je pod kontrolom takozvanih "umjerenih" pobunjenika.

"Postoje riječi ali malo djela", rekao je Fabijus čija zemlja učestvuje u toj koaliciji koja bombarduje položaje džihadista iz Islamske države u Iraku i Siriji.

Fabijus je rekao da su "to shvatili Rusi i Iranci, tako da je sirijski predsjednik Bašar el Asad još jači".

Francuska smatra da je političko rješenje sirijskog pitanja jedino moguće odlaskom el Asada s vlasti.

Prema njegovim riječima, neophodno da se "svi usredsrede na džihadiste", optužujući Rusiju da više gađa položaje sirijskih pobunjenika nego Islamske države.

Francuski ministar je najavio ranije danas odlazak iz vlade kako bi se kandidovao za mjesto predsjednika Ustavnog suda Francuske.

Fabijus (69) je rekao da se još ne zna ko će ga naslijediti na funkciji ministra spoljnih poslova na kojoj se nalazi od 2012. godine. On će do novembra ostati predsednik COP21, konferencije UN o klimi.

Bonus video: