Berlin: Ekstremni ljevičari zapalili 50 skupih automobila

Ekstremisti su svoj bijes iskalili zbog činjenice da su jedtini djelovi grada poprilično poskupjeli u posljendjih nekoliko godina
51 pregleda 10 komentar(a)
zapaljen auto, Njemačka, Foto: Youtube screenshot
zapaljen auto, Njemačka, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 08.02.2016. 15:12h

Grupa od pedesetak maskiranih radikalnih ljevičara, zapalila je tokom vikenda u Berlinu preko 50 skupih automobila, i napravila štetu koja se procjenjuje na preko milion eura.

Ekstremisti su svoj bijes iskalili zbog činjenice da su jedtini djelovi grada poprilično poskupjeli u posljendjih nekoliko godina.

U napadu su stradali automobili marke Mercedes, BMW i Porše, koji su završili ili sa slomljenim staklima, ili su potpuni izgoreli u požaru.

Prvi čovjek berlinske policije, Frenk Henkel je izjavio da neće dopustiti da "ljevičarska banda" preuzme gradske ulice.

"Užasne slike dokazuju da ovi lijevo orjentisani anarhisti nemaju poštovanja prema privatnoj imovini", dodao je.

Ovo nije prvi slučaj paljenja automobila, na godišnjem nivou zapali ih se oko 250, dok je rekord i dalje iy 2011. godine, kada je zapaljeno preko 400 automobila.

Odgovornost za napad je preuzela jedna ekstremno lijevo orijentisana organizacija, koja se nada da će zapaljena kola otjerati bogato stanovništvo, kao i potencijalne investitore.

U naselju inače živi izvjestan broj skvotera (ljudi koji žive u praznim nenaseljenim stanovima bez dozvole), koji su posebno na meti od dolaska bogatijeg sloja u nekada siromašne krajeve Berlina.

Zato se oni najčešće pridružuju ljevičarskim grupama, jer ovakvim vidom borbe štite svoj način života.

Bonus video: