Proizvodi istih proizvođača kvalitetniji na Zapadu nego na Istoku

Kupci, drugim rječima, skuplje plaćaju goru hranu. U nekim slučajevima to bi otišlo toliko daleko da je u boci poznatog ledenog čaja bilo čak 40 odsto manje ekstrakta čaja nego u Njemačkoj, a cjena je bila viša, baš kao i udio šećera
58 pregleda 16 komentar(a)
eurokrem, Foto: Shutterstock
eurokrem, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2016. 13:15h

Ako se riblji štapići iste kompanije kupuju u Danskoj, dobija se sedam odsto više ribe, nego od istog proizvođača u Češkoj.

Eurokrem i slični čokoladni namazi u istočnom djelu EU imaju više šećera i masniji su od onih u zapadnom djelu, maslinova ulja su na "istoku" pomiješana sa drugim rafiniranim masnoćama, a konzerve tune (koje imaju manje udjela ribe nego na "Zapadu") koštaju duplo više od "originala".

Ovo su rezultati brojnih evropskih istraživanja o uporednom kvalitetu proizvoda koji pokazuju da proizvođači ne šalju iste proizvode u zemlje koje su "stare članice" EU kao u nove (Bugarska, Rumunija, Hrvatska), prenosi Jutarnji list.

Istraživanja su obuhvatila brendove svjetskih proizvođača koji imaju široku potrošnju, kao što su gazirani sokovi, namazi, konzerve, umaci...

Hrvatska agencija za hranu je sporvela opsežnu komparaciju 30 istih proizvoda kupljenih u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Istraživanje se radi na inicijativu Biljane Borzan, hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu, koja kaže kako će projekat finansirati Evropska unija.

“To je vrlo opsežno i vrlo skupo istraživanje koje će potrajati, ali dobićemo rezultate o kvalitetu proizvoda koje kupujemo. Potrošači se već duže žale da je proizvod iste marke kupljen u zemljama tzv. Zapadne Evrope boljeg ukusa i boljeg kvaliteta nego u domaćim trgovinama. Cilj nam je da izvršimo pritisak na Evropsku komisiju da se to zakonima reguliše. U temeljnim dokumentima EU nalaze se jednakost i ravnopravnost svih građana EU. Onda je pravo nas u Hrvatskoj imati jednako kvalitetne proizvode iste marke kao i u Francuskoj”, objašnjava Borzan.

Evropska komisija na slična je pitanja dosad odgovarala kako su svi ti proizvodi zdravstveno ispravni. U to nema sumnje, vodeći brendovi ne bi sebi smjeli dopustiti plasiranje potencijalno opasnih proizvoda. Ali, kada je kvalitet u pitanju, odstupanja su velika. Istraživanje sprovedeno u Češkoj tako je pokazalo kako je od svih uzetih uzoraka prehrambenih proizvoda njih čak 35 odsto bilo drugačije, goreg kvaliteta nego u zemljama starim članicama EU.

Posebno iznenađuje što su manje kvalitetni proizvodi u većini slučajeva u Češkoj bili skuplji nego originalni proizvod u razvijenoj zemlji. Kupci, drugim rječima, skuplje plaćaju goru hranu. U nekim slučajevima to bi otišlo toliko daleko da je u boci poznatog ledenog čaja bilo čak 40 odsto manje ekstrakta čaja nego u Njemačkoj, a cjena je bila viša, baš kao i udio šećera.

“Proizvođači znaju reći kako je reč o ‘lokalnom ukusu’ pa u neke zemlje plasiraju masniji proizvod jer ‘građani’ tako vole. No, da je riječ o besmislici pokazuje to što nikada nisu sprovedena takva istraživanja o lokalnim navikama koja bi im omogućila da tako razmišljaju”, ističe Borzan.

Bonus video: