Erdogan oštar prema SAD: Da li sam ja vaš partner ili su to teroristi u Kobaniju?

Turska smatra PYD terorističkom grupom zbog njihove povezanosti sa turskom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj stavljena van zakona
6 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2016. 13:30h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas pozvao zvanični Vašington da bira između njegove zemlje i kurdske Partije demokratske unije (PYD) za partnera.

"Kako da vam vjerujemo? Da li sam ja vaš partner ili su to teroristi u Kobaniju?", istakao je Erdogan, a prenijela agencija AP.

Ta je izjava uslijedila nakon što je američki predsjednik Barak Obama prije nedelju dana posjetio grad na sjeveru Sirije koji je pod kontrolom snaga sirijskih Kurda, koje zvanična Ankara smatra teroristima.

Pored toga, specijalni izaslanik predsjednika Baraka Obame za koaliciju protiv Islamske države Bret Mekgerk 1. februara posjetio Kobani, grad kojeg je vojno krilo PYD pre godinu dana oslobodilo od džihadista uz podršku američkih vojnih udara.

Turska smatra PYD terorističkom grupom zbog njihove povezanosti sa turskom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj stavljena van zakona.

Bonus video: