Protesti Pegide širom Evrope: Protiv islama i imigracije

Oko 150 demonstranata sukobilo se sa policijom u centru francuskog lučkog grada Kalea
73 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2016. 18:02h

Hiljade ljudi u više evropskih gradova izašlo je danas na proteste protiv islama i imigracije u Evropi, na inicijativu islamofobnog pokreta Pegida, dok se istovremeno održavaju i kontramitinzi u znak podrške izbjeglicama, pri čemu dolazi i do sukoba.

U Drezdenu, "uporištu" Pegide, policija je iznijela procenu od oko 15.000 demonstranata, navodi AP.

Pristalice Pegide protestovoali su i ispred željezničke stanice u Birmingemu u Britaniji, a na istoj lokaciji je u toku i kontramiting, prenosi "Raša tudej".

Protesti antimuslimanskih i antiimigracionih grupa održani su i u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj Republici i Holandiji.

Oko 150 demonstranata sukobilo se sa policijom u centru francuskog lučkog grada Kalea.

Iako je protest bio zabranjen, oni su se okupili, pjevajući francusku himnu i noseći francuske zastave i transparente sa natpisima "Ovo je naš dom", prenosi AFP.

Policija je najprije upozorila demonstrante da se raziđu, a onda je ispalila suzavac kako bi ih rastjerala i uhapsila desetak osoba.

Uoči protesta, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev pozvao je u srijedu vlasti u Kaleu da spriječe sve demonstrancije "bez obzira na to ko ih organizuje".

On je rekao da zabrana naročito važi za "sve grupe koje izazivaju napetosti, podjele i nasilje", te da će ona trajati koliko god to bude potrebno.

Hiljade Čeha se danas okupilo u Pragu, neki u znak protivljenja prilivu izbjeglica, dok su drugi izašli na ulice u znak podrške migrantima. Demonstranti su se međusobno sukobili, ali ih je policija ubrzo razdvojila, prenosi AP.

Glavni antiimigracioni skup održava se ispred Predsjedničke palate u Pragu, dok su još dvije grupe organizovale slična okupljanja u češkoj prijestonici i drugom po veličini gradu Brnu.

I u Amsterdamu su pristalice Pegide pokušale da održe svoj prvi protest, pri čemu su se sukobile sa policijom.

Trg u blizini gradske skupštine gdje je trebalo da bude održan protest Pegide morao je da bude zatvoren neposredno uoči početka skupa, jer su policija i eksperti za eksploziv ispitivali ono što je policija nazvala "sumnjivim paketom".

Samo oko 200 pristalica Pegide bilo je prisutno na trgu, okruženi velikim brojem policajaca i ljevičarskih demonstranata koji su uzvikivali "Izbjeglice su dobrodošle, fašisti nijesu".

Holandska policija privela je nekoliko osoba nakon što su policajci na konjima intervenisali kako bi razdvojili dvije grupe demonstranata.

Antiislamski nastrojena Pegida, koja je nastala sredinom 2014. godine kao pokret u Njemačkoj, a potom se proširila na Francusku i druge evropske zemlje, pozvala je svoje članove i simpatizere širom Evrope da se danas pridruže protestnim marševima.

Pegida, čiji je naziv skraćenica za "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada", izrazila je očekivanje da će demonstracije danas biti održane u 14 evropskih zemalja.

Protesti širom kontinenta uslijedili su nakon što su antimuslimanski nastrojene grupe u Evropi 23. januara potpisale takozvanu Prašku deklaraciju, kojom su svoje pristalice pozvale da 6. februara izađu na ulice, navodi RT.

Galerija

Bonus video: