Junker: Predlog o reformisanju odnosa Britanije s EU je pravičan

"Uvijek sam govorio da želim da Britanija ostane članica EU na osnovu poštenog dogovora. Rješenje koje je predloženo je pravedno za Britaniju i ostalih 27 država članica", kazao je Junker, a prenosi Rojters
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2016. 10:26h

Predlog o reformisanju odnosa Velike Britanije sa Evropskom unijom je pravičan prema Britaniji i svih ostalih 27 članica EU i Evropski parlament (EP) ga mora podržati, rekao je danas predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker evropskim poslanicima u Strazburu.

Britanija je postigla dogovor sa funkcionerima EU o mehanizmu blokiranja zakona EU sa kojim se ne slaže, što je bio jedan od ciljeva pregovora o redfinisanju odnosa Britanije i Unije, javio je juče Rojters pozivajući se na izvore iz kabineta britanskog premijera Dejvida Kamerona.

"Uvijek sam govorio da želim da Britanija ostane članica EU na osnovu poštenog dogovora. Rješenje koje je predloženo je pravedno za Britaniju i ostalih 27 država članica", kazao je Junker, a prenosi Rojters.

Kako je dodao, taj predlog je ispravan i za EP te, naglasio je, "parlament mora da u potpunosti prihvati nove dogovore".

Junker je naveo da je Evropska komisija podržala predloge predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska zato što je blisko sarađivala sa njim po tom pitanju.

U Tuskovom nacrtu predloga se navodi da članice EU imaju mogućnost da obustave isplatu socijalne pomoći radnicima iz drugih članica bloka, u slučaju kad "postoji vanredna situacija u mjeri koja ugrožava ključne aspekte socijalnog sistema te zemlje".

Tusk je takođe predložio mehanizam putem kojeg devet članica Unije koje ne koriste euro kao valutu mogu da izraze zabrinutost i da dobiju "neophodna razuvjeravanja" u vezi odluka koje donese eurozona.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji želi da bude postignut dogovor između zvaničnog Londona i Brisela kako bi već u junu mogao da održi planirani referendum o članstvu Britanije u EU, izjavio je da Tuskovi predlozi "pokazuju stvarni napredak", ali da "ima još posla.

Bonus video: