Lideri Kipra, Grčke i Izraela za jačanje saradnje

Razgovori na samitu bili su fokusirani na saradnju u eksploatisanju novih rezervi gasa, kao i na migracije, borbu protiv terorizma i jačanje turizma. Tri zemlju su takođe potpisale sporazum o saradnji u rukovođenju vodenim resursima
59 pregleda 1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Benjamin Netanijahu, Nikos Anastasijadis, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Benjamin Netanijahu, Nikos Anastasijadis, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2016. 17:21h

Lideri Kipra, Grčke i Izraela založili su se danas da rade zajednički kako bi iskoristili mogućnosti novopronađenih rezervi gasa na istoku Sredozemlja i povećali stabilnost i bezbjednost regiona.

Današnji samit na Kipru je prvi trojni sastanak predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadisa, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Naše zemlje dele iste vrijednosti kao i uvjerenje da za efikasno suočavanje s mnoštvom izazova na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, moramo raditi kolektivno", rekao je Anastasijadis.

Razgovori na samitu bili su fokusirani na saradnju u eksploatisanju novih rezervi gasa, kao i na migracije, borbu protiv terorizma i jačanje turizma. Tri zemlju su takođe potpisale sporazum o saradnji u rukovođenju vodenim resursima.

Netanjahu je rekao da je dogovoreno da se osnuje tripartitni odbor za ispitivanje mogućnosti izgradnje gasovoda za prenos gasa iz voda kod Izraela i Kipra preko Grčke u Evropu.

Izraelski premijer je rekao da će odbor takođe razmotriti mogućnost podvodnih kablova za povezivanje električnih mreža tih zemalja.

Cipras je rekao da Grčka može biti most za prebacivanje gasa iz istočnog Sredozemlja ka EU.

"To su značajni ciljevi i zajedničkim radom možemo efikasnije napredovati nego zasebno" rekao je Netanjahu.

Cipras je rekao da su se lideri saglasili da rješavanje najvećeg talasa migracija od Drugog svjetskog rata treba riješiti "u korijenu" - zaustavljanjem siromaštva i rata.

Anastasijadis je rekao da bi dodatna finansijska podrša i ekonomski razvoj u ratom razorenim oblastima pomogli zaustavljenju migracione krize.

Anastasijadis, Cirpas i Netanjahu su se dogvorili da se sastanu opet u drughoj polovini godine.

Bonus video: