Francuska: Štrajk prosvetara, kontrolora leta, taksista

Francuski taksisti smatraju da servis Uber šteti "profesionalcima koji plaćaju porez, koji poštuju pravila", dok "američki kauboji žele da unište" francuski sistem "na koji su svi prikačeni", kazao je jedan od taksista koji se pridružio protestu u Marseju
0 komentar(a)
taksisti Francuska, Foto: Reuters
taksisti Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2016. 10:17h

Policija je danas bacila suzavac na taksiste, koji su zapalili vatru na glavnom autoputu, tokom štrajka u kojem učestvuju i kontrolori vazdušnog saobraćaja, prosvjetni radnici i zaposleni u drugim javnim službama.

Taksisti su, u znak protesta zbog uslova rada i, kako smatraju, nepravedne konkurencije američke kompanije Uber, ometali saobraćaj, a jedan vozač je povrijeđen kada je pokušao da blokira ulaz u autobus na aerodromu Orli.

Stotine francuskih taksista, uz podršku nekoliko kolega iz Italije, Belgije i Španije, blokiralo je veliku raskrsnicu koja vodi u zapadni deo Pariza, poremetivši saobraćaj u okolnim avenijama.

Na pariskim aerodromima otkazan je svaki peti let, a moguće je još odlaganja zbog štrajka kontrolora leta.

Dio prosvetnih radnika i drugih zaposlenih u javnim služba stupili su u štrajk zbog, izmedju ostalog, pitanja plata, obrazovnih reformi i uslova rada.

Francuski taksisti smatraju da servis Uber šteti "profesionalcima koji plaćaju porez, koji poštuju pravila", dok "američki kauboji žele da unište" francuski sistem "na koji su svi prikačeni", kazao je jedan od taksista koji se pridružio protestu u Marseju.

Vatrogasci su jutros ugasili vatre koje su taksisti zapalili tokom noći, a policija je upotrijebila suzavac protiv jedne grupe demonstranta.

Uber je svojim korisnicima poslao poruku s upozorenjem na moguće nasilje tokom protesta, navodeći da je clij protesta da se "izvrši pritisak na vladu da ograniči konkurenciju".

Bonus video: