Islamska država planira velike napade u Evropi

Najveću opasnost predstavljaju radikalizovani građani EU
75 pregleda 11 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2016. 07:55h

Islamska država i drugi ekstremisti će sasvim vjerovatno pokušati nove velike napade u Evropi nakon onih u Parizu, saopštila je juče policijska agencija EU (Europol) ponovivši ranija upozorenja visokih bezbjednosnih zvaničnika.

Ova procjena je zasnovana na diskusijama osam bezbjednosnih agencija EU zaključenim prije osam nedjelja. U izvještaju na osam stranica, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da bi se novi napadi mogli dogoditi uskoro.

Događaji u Parizu „ukazuju na promjenu prema široj globalnoj strategiji ID i na mogućnost napada na druge zemlje članice EU u skorijoj budućnosti“, navodi se u izvještaju.

„Postoje svi razlozi da očekujemo da će ID i njima inspirisani teroristi ili druge religiozno inspirisane terorističke grupe preduzeti napade negdje u Evropi, naročito u Francuskoj, sa namjerom da izazovu masovne žrtve među civilnom populcijom. Ovo je dodatna prijetnja uz usamljene pojedinačne napadače“.

Na konferenciji za novinare na kojoj je obilježeno otvaranje Evropskog antiterorističkog centra u Europolu, koji će biti stacioniran u Hagu, direktor Europola Rob Vejnrajt, je rekao da je procjena EU šefova za nacionalnu bezbjednost pokazala da ID ima „volju i sposobnost da izvede nove napade u Evropi“.

U izvještaju Europola navodi se da je moguće da je ID osnovala „ekstremnu komandu aktivnosti za napade u stilu specijalnih snaga u međunarodnom okruženju“ i naglašava da je, kao što su pokazali napadi u Parizu, ova grupa u Evropi aktivna preko radikalizovanih evropskih građana, a ne stranaca.

U izvještaju se takođe upozorava na rizik od sajber napada ali se navodi da nema dokaza da ekstremisti pokušavaju da koriste hemijski, biološki ili nuklearni materijal kao oružje u Evropi.

Vejnrajt je pozdravio „značajno poboljšanje“ stepena obavještajnih podataka koje su vlade EU sada voljne da dijele jedna sa drugom preko Europola. Trenutno, oko 30 eksperata Europola radi kao podrška franko-belgijskoj istrazi o napadima u Parizu.

Bonus video: