EVROPSKA KOMISIJA:

Jedanaest zemalja EU suočeno sa visokim fiskalnim rizikom

U analizu nisu uključene Grčka ili Kipar, koje su još uvijek pod programima međunarodne finansijske pomoći
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2016. 18:38h

Jedanaest zemalja Evropske unije, uključujući Francusku, Italiju i Veliku Britaniju, suočava se sa visokim rizikom održivosti njihovih javnih finansija, jer će čak i za 10 godina od sada njihov javni dug i dalje biti visok, saopštila je danas Evropska komisija.

U izvještaju o fiskalnoj održivosti, izvršno tijelo Evropske unije navelo je da su u visokom riziku s javnim finansijama Belgija, Irska, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Finska i Velika Britanija, prenosi agencija Rojters.

Procjene se temelje na makroekonomskim prognozama Komisije za svih 28 zemalja EU iz novembra prošle godine, koje projektuju ključne ekonomske pokazatelje za dvije godine unaprijed.

Izvještaj ne sadrži nikakve preporuke, ali je Komisija dužna da objavi preporuke za svaku pojedinačnu zemlju u nekom periodu kasnije.

Analiza održivosti, kako objašnjava britanska agencija, urađena je pod pretpostavkom da se ne preduzmu nikakve promjene fiskalne politike za dvije godine na koje se odnosi prognoza kretanja ključnih ekonomskih pokazatelja. U analizu nisu uključene Grčka ili Kipar, koje su još uvijek pod programima međunarodne finansijske pomoći.

Komisija je navela da nijednoj od zemalja-članica EU ne prijete kratkoročno rizici fiskalne održivosti. Ali, dodaje da, na primjer, u slučaju Italije postoje neki faktori kao što su bruto i neto dug, bruto potrebe za finansiranjem i iznos loših kredita, koji predstavljaju kratkoročne "izazove".

Slične komentare o izazovima Komisija je dala i povodom nenaplativih kredita i drugih pitanja sa kojima se suočava još 15 zemalja Unije.

Najbolje pokazatelje u smislu fiskalne održivosti, s niskim rizicima na kratak, srednji pa i na dugi rok imaju Danska, Njemačka, Estonija, Letonija, prenosi Rojters.