Papa će posjetiti Švedsku da obilježi 500 godina Reformacije

Suprostavljanje njemačkog sveštenika Martina Lutera katoličkoj doktrini o iskupljenju 1617. godine smatra se početkom Reformacije, iz koje su proizašli vjerski pokreti koji su kritikovali Katoličku crkvu zbog iskvarenog sveštenstva i prodaje oproštaja grjehova
60 pregleda 0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2016. 15:28h

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo posjetiće u oktobru Švedsku, gdje će prisustvovati komemoracijama kojima će početi obilježavanje 500 godina od Protestantske reformacije, saopšteno je danas u Vatikanu.

Papa Franji će boraviti u jednodnevnoj posjeti gradu Lund, gdje je 1947. godine osnovana Luteranska svjetska federacija.

On će biti prvi rimokatolički poglavar koji je posjetio Švedsku od kada je papa Jovan Pavle Drugi boravio u skandinavskim zemljama 1989. godine.

Posjeta će "istaći važan ekumenski razvoj događaja tokom prethodnih 50 godina dijaloga između katolika i luteranaca", navedeno je u saopštenju.

Suprostavljanje njemačkog sveštenika Martina Lutera katoličkoj doktrini o iskupljenju 1617. godine smatra se početkom Reformacije, iz koje su proizašli vjerski pokreti koji su kritikovali Katoličku crkvu zbog iskvarenog sveštenstva i prodaje oproštaja grjehova.

Generalni sekretar Luteranske svjetske federacije Martin Junge izjavio je da će ta organizacija, koja predstavlja više od 72 miliona hrišćana u 98 zemalja, proslaviti jubilej u ekumenskom duhu.

On je izrazio uvjerenje da se radom na pomirenju luteranaca i katolika radi na pravdi i pomirenju u svijetu razorenom sukobima i nasiljem.

Bonus video: